U organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, a pod potkroviteljstvom Vukovarsko – srijemske županije u Gradskom muzeju Vukovar svečanom Akademijom obilježen je Dan Rusina u Republici Hrvatskoj. Navedenom manifestacijom obilježena je i 185. obljetnica doseljavanja Rusina na naše prostore.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod Križa na ušću Vuke u Dunav, a nastavljen je promocijom knjige „Nošnja bačko – srijemskih Rusina“.

U dvorani vukovarskog muzeja, gdje je održana 7. po redu proslava Dana Rusina u RH, sve prisutne su pozdravili Đorđe Ćurčić, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i vikar Jakim Simonović.

Prisutni su bili i mnogobrojni gosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života, kao i gosti iz inozemstva, te mnogobrojni ponosni Rusini. Manifestaciji je nazočila i Jadranka Golubić, v.d. tajnice Tajništva Vukovarsko – srijemske županije.

Na svečanoj Akademiji koja je uslijedila recitatori su interpretirali poeziju rusinskih pjesnika s domoljubnom tematikom, a pratili su ih zborovi i kulturno – umjetnička društva Rusina s prigodnim pjesmama.