Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svima poginulim i nestalima hrvatskim braniteljima. Vijence su položili Ante Deur izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, Tomo Medved u ime Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja, Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na čelu s županom Božom Galićem, izaslanstvo Hrvatskog crvenog križa na čelu s Robertom Marktom, izaslanstvo Grada Vukovara i Grada Zagreba te Memorijalnog centra domovinskog rata Vukovar kao i brojni građani.

Molitvu za poginule i nestale molio je vukovarski gvardijan i župnik, fra Ivica Jagodić, a potom je u crkvi sv. Filipa i Jakova služena sveta misa za sve poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje.

Programu obilježavanja u centru Vukovara nazočio je i zamjenik župana Željko Cirba te se obratio nazočnima s prigodnim riječima.

Ministar Medved rekao je kako se na popisu nestalih nalazi 1992 osobe za čijim kostima obitelji tragaju i 25 godina poslije rata, te je naveo: – U Ministarstvu činimo maksimalne napore da pronađemo nestale branitelje i civile. Institucije u Republici Hrvatskoj ozbiljno rade na problemu nestalih, svaka informacija se posebno analizira i razmjenjuje s nadležnim službama ali moram istaknuti da ne možemo biti zadovoljni s odnosom Republike Srbije koja ne daje dovoljan doprinos da se pronađu nestali. Pitanje nestalih osoba jedno je od pitanja i obveza koje je Srbija, kao država, preuzela u tekstu pretpristupnog sporazuma s EU. Tražimo od Srbije da posebno u tom poglavlju i po pitanju pronalaska nestalih osoba da svoj maksimum“, dodajući kako Hrvatska ima niz mogućnosti da Srbiji uvjetuje ispunjavanje preuzetih obveza – rekao je Medved i dodao kako smatra da je pitanje nestalih osoba, uz stavljanje van snage zakona o tzv. Regionalnoj jurisdikciji, apsolutni prioritet te da će Hrvatska zasigurno poduzeti sve da izvrši pritisak na Srbiju da aktivno sudjeluje i da dobijemo informacije o nestalim osobama. 

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir ističe da institucije Republike Hrvatske dobivaju puno lažnih anonimnih dojava o nestalima, a jako malo je kvalitetnih za kojima bi se mogla povesti istraga, te je rekla: – Republika Srbija već nekoliko godina ne ukazuje stvarnu volju da pomogne iako deklarativno kažu da žele sudjelovati u pronalasku nestalih. Prve grobnice su donekle riješene, veliki problem predstavljaju grobnice koje su premještene, one su u Srbiji evidentirane, ali Srbija o njima ne dostavlja informacije, lokacije i dokumentaciju. Samo u gradu Vukovaru se još uvijek traži 291 osoba, preko 450 na području Vukovarsko – srijemske županije, a Hrvatska traži preko 280 hrvatskih branitelja“, rekavši kako su obitelji nestalih svjesne da pitanje nestalih nikada neće biti u cijelosti riješeno ali i da oni unatoč tome ne gube nadu.

U sklopu obilježavanja Međunarodnoga dana nestalih osoba u gradskoj četvrti Borovo Naselje, u Sportskoj ulici, otkriveno je spomen obilježje nestalima u Domovinskom ratu. Spomenik je nastao kao idejno rješenje vukovarskoga branitelja Dubravka Duića, a otkrili su ga dijete hrvatskog branitelja, otac hrvatskog branitelja, majka hrvatskog branitelja i supruga hrvatskog branitelja.

Predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko, istaknula je kako je ovo prvo takvo obilježje nestalim osobama postavljeno u Hrvatskoj, a Vukovar je nažalost prvi po stradanju, te je navela: – Tražimo još 291 osobu u ovome gradu ali nažalost neke od njih nikada nećemo pronaći. Neka ovo obilježje ostane trajni znak na njih. Neka simbol plamena svijeće osvijetli u mraku koji se nadvio nad istinom. Nestalima neka je vječna slava i hvala“.