Dana 7. studenog 2016. napunilo se točno 70 godina od osnutka Gradskog muzeja Vinkovci i 50 godina postojanja Galerije likovnih umjetnosti. Temelj za osnivanje Gradskog muzeja Vinkovci 7. studenog 1946. godine, bila je zbirka kolekcionara Mate Medvedovića koju je Gradsko poglavarstvo Vinkovaca otkupilo još 1942. godine. Kasnije su ovom osnovnom fundusu pridružene arheološka zbirka Matije Klajna i numizmatička zbirka Benka Horvata.

U kasnijem razdoblju pojačava se interes za prikupljanjem kulturno povijesne i etnološke građe, otkupima i darovima, uz prikupljanje arheološke građe putem iskopavanja. Uz mali broj zaposlenika u Muzeju je djelovao i Likovni odjel, koji je u povodu 20. obljetnice Muzeja, 1966. godine izdvojen u samostalnu ustanovu – Galeriju likovnih umjetnosti.

Početkom 1991. godine Galerija likovnih umjetnosti ponovno je pripojena Muzeju kao Galerijski odjel.. Zgrada Galerije u kojoj je Galerijski odjel od 2004. godine nosi naziv Galerija likovnih umjetnosti Slavko Kopač.

Od 2005. godine Muzej dobiva i treću zgradu u dvorištu glavne zgrade, nekadašnji vinkovački sudski zatvor, u kojoj je smještana Konzevatorsko-restauratorski odjel, Stručna knjižnica, Arheološki odjel,  te arheološke i povijesne čuvaonice.

U sastavu kompleksnog zavičajnog Muzeja danas djeluju: Arheološki, Etnološki, Povijesni i Galerijski odjel s vrijednom i bogatom građom s vinkovačkog i drugih područja.

Stalni etnološki postav Gradskoga muzeji Vinkovci realiziran je i otvoren 7. studenog 2001. godine u potkrovlju glavne zgrade, u povodu 55. obljetnice Muzeja, kao prvi suvremeni muzejski stalni postav. U postavu je izloženo je oko 1500 predmeta kao presjek tradicijske baštine vinkovačkog kraja.

Obilježavanje 70 godina Muzeja i 50 godina Galerije odvijalo se prema slijedećem programu:

U petak, 4. studenog, na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu otvorena je izložba povodom 70 godina Muzeja i 50 godina Galerije, na kojoj je prikazan prigodni presjek izdavačke djelatnosti, izložbi, manifestacija i suvenira Gradskog muzeja Vinkovci.

Na istoj lokaciji postavljena je i arhivsko povijesna izložba povodom 100. godišnjice Prvog svjetskog rata „Vinkovački kraj u Velikom ratu“, u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru, Povijesno-športskog društva Hrvatski sokol Vinkovci i Gradskog muzeja Vinkovci.

U ponedjeljak, 7. studenog organiziran je obilazak grobova umrlih djelatnika Gradskog muzeja Vinkovci i polaganje cvijeća na vinkovačkom Gradskom groblju.

U stalnom etnološkom postavu održano je predstavljanje prigodnog žiga i omotnice povodom 70 godina Gradskog muzeja Vinkovci i 50 godina Galerije likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“, u izdanju Hrvatskog filatelističkog društva Vinkovci. Voditeljica Etnološkog odjela mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, održala je prezentaciju „Petnaest godina Stalnog etnološkog postava GMV“, u kojoj su predstavljeni nastanak stalnog postava i djelovanje Etnološkog odjela.

Svečano su dodijeljene zahvalnice i priznanja zaslužnim suradnicima, institucijama i djelatnicima Muzeja.

U četvrtak, 10. studenog  u prostoru Galerije likovnih umjetnosti „Slavko Kopač“ svečano je otvorena izložba Krešimira Zimonića – „Retrospektiva“, povodom 40 godina umjetničkog djelovanja.

U petak, 11. studenog,  u prostorima Stalnog etnološkog postava  predstavljen je ACTA MUSEI CIBALENSIS 7 (Nova serija broj 5), „Keramika u arheologiji – Lončarstvo vučedolske kulture na vinkovačkom području“, autorice Ine Miloglav, te otvaranje izložbe „Kasnoavarodobno groblje na Gradini u Otoku“, autorica Anite Rapan Papeša i Pie Šmalcelj Novaković.

Programu obilježavanja 70 godina osnutka Muzeja i 50 godina Galerije nazočio je Viktor Lukačević, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.