Obnovljeni vukovarski vodotoranj, koji je sinoć svečano otvoren, obišli su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane dr.sc. Mario Banožić u pratnji župana Bože Galića, predsjednika Županijske skupštine Dražena Milinkovića, posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara Branka Borkovića – Mladog Jastreba i gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave.

“Iznimno sam radostan i ovaj Vodotoranj je velebno djelo prepun simbolike i vjerujem da će za buduće generacije biti ono što je bio i u Domovinskom ratu i tijekom obnove – simbol zajedništva, snage, sigurnosti i perspektive”, kazao je kratko ministar Medved, nakon obilaska Vodotornja.

Vukovarski Vodotoranj otvoren je bez građana i uzvanika zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

Svečanost je održana online, a Vodotoranj je od danas otvoren za građane i posjetitelje.

Naglašeno je da je obnova Vodotornja pozitivno odjeknula u javnosti, kako među Vukovarcima, tako i među ostalim građanima Hrvatske te među iseljenicima.

Za troipolgodišnju obnovu vukovarskog Vodotornja utrošeno je 46 milijuna kuna, kao memorijalno mjesto i svjedočanstvo na stradanje Vukovara i Vukovaraca u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. 

Vodotoranj je izgrađen 1968. godine na ulazu u naselje Mitnica za potrebe obskrbe grada vodom. U to vrijeme, s kapacitetom rezervoara od 2200 kubnih metara, i visinom od 50,33 metara, bio je među najvećim građevinama te vrste u Europi.

Objekt Vodotornja sadrži memorijalne stube i memorijalnu sobu te vidikovac na kojem vijori hrvatska zastava, kao i panoramski lift, kojim se također može ići do vidikovca. U prizemlju pored Vodotornja nalazi se amfiteatar sa 100 sjedećih mjesta, dječje igralište i kafić, a završeni su i hortikulturalni zahvati oko Vodotornja.

Za obnovu vukovarskog Vodotornja, koji je pogodjen s vise od 900 projektila i na kojem se nalazi čak 640 vidljivih ratnih rana,  sredstva je prikupilo gotovo 7000 donatora sa svih kontinenata, građani Hrvatske te brojni hrvatski gradovi, općine, županije i tvrtke, koji su se zajedno uključili u akciju “Vukovarski Vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva”.