Novi Bibliobus nabavljen je kroz projekt „Kultura u pokretu – čitanjem do uključivog društva“, ukupne vrijednosti 529.660,31 eura, 85% financiran iz Europskog socijalnog fonda te 15% od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

„Vrijednost cijelog projekta je oko četiri milijuna kuna dok je vrijednost samog vozila gotovo tri milijuna kuna. Ispred nas se nalazi novo, moderno i suvremeno vozilo Bibliobusa koji zadovoljava sve potrebne standarde. Znate da Bibliobusna služba u Vukovarsko-srijemskoj županiji funkcionira već 17 godina, tada smo kupili vozilo koje je do danas zaista odslužilo svoje. Moram se zahvaliti našim partnerima u ovom projektu, a to su Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci, na što smo izrazito ponosni i uspjeli smo s našim aktivnostima ostvariti sve ciljeve koje smo imali kroz projekt, a ovaj Bibliobus je jedan od glavnih“, rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić istaknuvši kako u novi Bibliobus stane oko pet tisuća knjiga, a zahvaljujući spremištu knjižnična građa će se izmjenjivati svaki tjedan, ovisno o potrebi i želji korisnika u koje mjesto bude putovao.

Bibliobusna služba Vukovarsko-srijemske županije osnovana je 2006., a staje na čak 66 lokacija u 18 jedinica lokalne samouprave diljem naše županije. U 15 općina bibliobusna služba jedini je oblik djelatnosti narodne knjižnice dok u Otoku, Bošnjacima i Nuštru Bibliobus dopunjuje knjižničnu mrežu.

„Vukovarsko-srijemska županija ponosan je partner ovog projekta, a danas nam je stigao i ovaj novi, dugoočekivani Bibliobus. Stari žuti Biblić je čak 17 godina prolazio svim cestama naše županije, još od osnutka Bibliobusne službe, što potvrđuje da je nabavka novog vozila itekako opravdana. Posebno smo sretni što će novi Bibliobus obilaziti najudaljenije i najizoliranije dijelove naše županije, u kojima nije dostupna stacionirana knjižnična služba“, kazala je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović

Novo vozilo kroz ovaj će projekt u ruralne i rubne dijelove Vukovarsko-srijemske županije koje nemaju stacioniranu narodnu knjižnicu još dugi niz godina sretno i sigurno dovoziti knjige i uređaje za virtualnu stvarnost s mnoštvom interaktivnih scena iz povijesti i kulture naše županije, što će posebice veseliti upravo naše najmlađe.