Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Vinkovaca i otvorenjem nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci obilježen je središnji dio proslave Dana grada na Bosutu. Vinkovčankama i Vinkovčanima od danas je na raspolaganju najnovija knjižnica u Hrvatskoj koja se prostire na 4.500 kvadrata, a prostor je to u kojemu će 6.500 korisnika učiti i čitati, najmlađi će imati mjesto za igru i edukaciju dok će se oni stariji u prostoru nove knjižnice družiti i razgovarati. „Velike čestitke svima vama koji ste uložili veliku energiju i trud da se danas nađemo u novoj knjižnici koja je na neki način simbol obnove i revitalizacije grada, njegovo novo kulturno središte koje će oplemeniti vaše aktivnosti, postati veliko inspirativno okupljalište za mlade, evocirati toliko važnih velikana koje su Vinkovci i ovaj hrvatski kraj, u Slavoniji iznjedrili. Vukovarsko-srijemska županija s ovakvim fundusom koji će doseći 160 000 naslova sjajna je prilika za razvoj grada i jednu novu dodanu vrijednost Vinkovaca. Ovoliko specijaliziranih dijelova ove knjižnice za mlade će se tek odraziti u godinama pred nama i na njihovo obrazovanje i ukupni razvoj cijeloga grada i županije”, rekao je premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. 

Prema riječima ravnateljice Vedrane Lugić, nova je zgrada osmišljena kao zajednički dnevni boravak za sve stanovnike Vinkovaca i okolice u kojem će se ugodno osjećati. „Najmodernija i najsuvremenija knjižnica najljepši je poklon koji jedan grad može dobiti jer će generacije u njoj odrastati, učiti i provoditi slobodno vrijeme. Vjerujem da ćemo s ovakvim zdanjem promijeniti koncepciju knjižnica u suvremenom društvu, ona je dnevni boravak za sve koji se žele kulturno uzdizati, učiti, rasti”, ponosno je istaknula ravnateljica dodavši kako će zahvaljujući modernoj opremi korisnici moći samostalno zadužiti i razdužiti građu, 3D printati i još mnogo toga, sve zahvaljujući informatičkom sustavu koji se koristi u najsuvremenijim ustanovama ovakvoga tipa.

Na samome kraju svečane sjednice najzaslužnijim građanima dodijeljene su Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca“ za njihov doprinos prepoznatljivosti, razvoju i unaprjeđenju grada. Nagrađeni su: Udruga Mladi protiv gladi za dugogodišnji doprinos u području humanitarnog rada, tvrtka Hrvatske šume d.o.o. Uprava šuma podružnica Vinkovci za značajan doprinos napretku gospodarske djelatnosti te očuvanju i zaštiti okoliša, Damjan Marguč za izuzetna ostvarenja u gospodarskoj djelatnosti, Tamburaški sastav Bosutski bećari za promicanje tradicionalne tamburaške glazbe, Udruga Veteranke Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije za promicanje uloge žena u Domovinskom ratu, jačanje kulturnog identiteta i očuvanje kulturne baštine i Teniski klub Vinkovci za ostvarene rezultate i promidžbu teniskog sporta i rekreacije.