Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić primio je danas u Palači Srijem veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj Nj.E. dr. Christiana Hellbacha.

Nakon dolaska na novu funkciju, kako to običaji nalažu, došlo je vrijeme upoznavanja sa jedinicama regionalne i lokalne samouprave u RH, a Vukovarsko-srijemska županija izabrana je kao prva lokacija za radni posjet. Sastankom su dominirale gospodarske i turističke teme, aktualna politička situacija, te očekivani pozitivni učinci ulaska Hrvatske u Šengensko područje te uvođenja eura kao nacionalne valute.

„Mislim da smo našli zajednički jezik, naravno kroz daljnje aktivnosti koje će biti usmjerene prema gospodarsko industrijskim komorama Hrvatske i Njemačke. To će nam u konačnici donijeti mogućnost još bolje realizacije započetih projekata, ali tu su i novi prijedlozi koje smo danas iznijeli na stol.“ – rekao je župan Dekanić.

Razgovaralo se, otkrio je, o nizu tema, ponajviše o temama u područjima koja su zanimljiva za Vukovarsko-srijemsku županiju, a riječ je o gospodarstvu, turizmu, sportu, kulturi te povijesnom nasljeđu: „Jedna od njih je svakako bila nekada brojna njemačka zajednica na ovome području koja je danas nažalost sve manja, što se nadovezuje na temu naših demografskih problema. Veleposlanika smo upoznali sa potencijalom koji naša županija ima u smislu transportnih pravaca i logističkih centara, kao i svim projektima kojima želimo povećati i pospješiti mogućnost da potencijalni investitor sutra dođe na ovaj prostor.“

Veleposlaniku Nj.E. dr. Christianu Hellbachu ovo je drugi posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji i gradu Vukovaru, ali prvi službeni posjet i ujedno prvi posjet jednoj od županija od stupanja na dužnost. „Razlog zbog kojeg sam za prvi posjet izabrao Slavoniju i Vukovarsko-srijemsku županiju su stoljetni odnosi između Njemačke i ove regije, poglavito u onom ljudskom segmentu, a također se radi i o njemačkoj manjini ovdje u Hrvatskoj koje je sve manje, ali ipak postoji jedna tradicionalna snažna veza. Razgovarali smo o problemima ove regije i o njenim izazovima, poglavito o demografskim izazovima koji su zabrinjavajući. Za njih postoji odgovor, a to je gospodarski razvoj. Treba stvoriti prilike za mlade koji bi ostali na ovome području, a to se može samo preko gospodarskog razvoja. U tome smislu smo razgovarali o ulozi Njemačke, odnosno o njemačkim investitorima, o njihovom mogućem angažmanu i investicijama ovdje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i preduvjetima koji bi trebali biti ispunjeni. Županija tu čini doista puno kako bi se preduvjeti stvorili, no na jednom bi ipak trebali više poraditi, a to je marketinški dio  putem kojega bi sve informacije došle do potencijalnih investitora.“ – rekao je Hellbach.

Uz veleposlanika Hellbacha sastanku su bili nazočni počasni konzul u Osijeku Ivica Škojo, voditelj odnosa s javnošću Igor Kolman, a uz župana Dekanića u radu sastanka sudjelovao je zamjenik župana Franjo Orešković, pročelnik Ureda župana Marko Dikonić, ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković te viši savjetnik – specijalist za međunarodnu suradnju i EU poslove Krunoslav Srpak.