U Domu kulture u Starim Mikanovcima, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Šokadija“, održana je 57. priredba „Mladost i ljepota Slavonije“, revija djevojaka, snaša i momaka u narodnim nošnjama. Manifestacija je natjecateljskog karaktera, a ove godine natjecatelji su došli iz pet slavonskih županija te Sisačko-moslavačke županije i grada Zagreba.  

Sudionici su nosili slavonsko-srijemski šokački tip nošnje, a sve su budno pratili etnolozi iz slavonskih muzeja. U programu je sudjelovalo po sedam snaša i djevojaka te pet momaka.

„Velik je broj ljudi koji su utkali svoje vrijeme, rad i trud u 57. priredbu “Mladost i ljepota Slavonije”. Drago mi je i punog srca sam danas u Starim Mikanovcima, mjestu gdje se sačuvala vjera, kultura i tradicija koja se prenosi s generacije na generaciju, što pokazuje broj uključenih u organizaciju od kojih su neki i 50 godina dijelom ove manifestacije. Hvala svim čuvarima tradicije što ponosno nose nošnje, čestitam svima nagrađenima, a one koji ove godine nisu imali toliko sreće pozivam da nam dođu i nagodinu“

rekao je ovom prigodom vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

U kategoriji djevojaka prvo je mjesto osvojila Nina Šokčević iz Otoka, drugo i treće mjesto zauzele su Josipa Blaževac iz Gradišta i Korina Marinković iz Donjeg Miholjca. U konkurenciji momaka Petar Smolić iz Orubice odnio je titulu najboljeg, drugoplasirani je Nikola Dubravac iz Gradišta, a treći Matija Semiljac iz Koške. U kategoriji snaša prvo mjesto osvojila je Mirta Vučković iz Zagreba, druga je bila Nikolina Samardžić iz Požege, a treća Josipa Lustig iz Feričanaca.

I ove je godine popratni program bio sadržajan te su se publici predstavili članovi KUD-a „Lipa“ Semeljci, Najbolji hrvatski tamburaši i domaćini KUD „Šokadija“. 

Događaju je, uz župana Dekanića, prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.