Župan Božo Galić i načelnik Općine Bošnjaci Andrija Juzbašić dočekali su ministricu poljoprovrede Mariju Vučković ispred zgrade Općine Bošnjaci.

Ministrica Vučković, tijekom svoje posjete, nazočila je posveti župne crkve svetog Martina te obišla uspješne lokalne projekte financirane EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja i Šumarski muzej u Bošnjacima. 

Kako bi se uvjerila o uspješnosti projekata financiranih iz EU fondova, obišla je i tamošnje poljoprivrednike s kojima je razgovarala o njihovoj proizvodnji, rezultatima, teškoćama, ali i o vladinim potporama koje koriste.

Medju njima obišla je OPG Zdenka Perakića koja se bavi ratarskom i stočarskom proizvodnjom, a posjeduje i farmu s 200-tinjak svinja koje su smještene na otvorenom. Projektom financiranom iz Programa ruralnog razvoja kroz tip operacije 6.2.1. rekonstruirati će postojeći objekt u kušaonicu kulena te gostima nuditi usluge kušanja i kupnje suhomesnatih proizvoda.

Potom je ministrica obišla staklenik za hidroponski uzgoj rajčice tvrtke Ruris d.o.o.. Uz pomoć Programa ruralnog razvoja financirano je građenje i opremanje staklenika za uzgoj i pakiranje rajčica te nabavu gospodarskog vozila, a  vrijednost projekta je blizu 17 milijuna kuna.

Nakon toga, ministrica Vučković je u pratnji župana Galića i načelnika Juzbašića, obišla radove na izgradnji Centra za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja “Slavonska kuća” koji su započeli u ožujku i teku očekivanom brzinom, prema planu gradnje, a riječ je obudućem kulturnom i turističkom središtu Bošnjaka u kojem će biti prikazana bogata tradicija sela.

Na kraju svoje posjete, obišla je Šumarski muzej u Bošnjacima, koji je otvoren 2007. godine te predstavlja bližu i daljnju povijest šumarstva ovog kraja, a poglavito Spačvanskog bazena poznatog po šumi hrasta lužnjaka odnosno na daleko znanog slavonskog hrasta.

U njemu, izloženi predmeti su uglavnom tradicijski alati za izradu drvenih predmeta i alati za rad u šumi i izvoz drva iz šume, a posebno je u dvorištu izložen – abonos ili fosilni hrast, star 7640 godina.