Udruga “Društvo Breščana” je 09.kolovoza 2016.godine u Domu kulture u Breškama, u Tuzlanskom kantonu, upriličila skup pod nazivom Tradicija, turizam, volonterizam, a sve u sklopu manifestacije Dani Velike Gospe.

Pročelnik Upravnoga odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić tom je prigodom govorio o dvije teme: predstavio je Mrežu za održivi razvoj Hrvatske kojoj je članica Vukovarsko-srijemska županija, te izvijestio o tijeku i postignućima Projekta revitalizacije tradicijske kulture Cvelferije stradale u poplavama 2014.

O mogućnostima razvoja seoskog turizma na skupu je govorio direktor Turističke zajednice Tuzlanskog kantona Miralem Mešković, pravnica (i bivša ministrica pravosuđa i uprave TK) Jasminka Mijatović govorila je o zakonskim odredbama volontiranja, a direktorica  Mreže aktivnih zajednica Anita Šimić Kasumović, govorila je o volontiranju u zajednici i predstavila ga konkretnim primjerima. 

Zanimljivo je napomenuti da su Udruženje poljoprivrednika Tuzlanskoga kantona i Udruga “Društvo Breščana“ tijekom zadnjih godina okupili prilično snažnu ekipu stručnjaka i, po stavovima brojnih stručnjaka, dobro definiraju svoje razvojne ideje nadajući se skorim EU potporama jer je ovaj dio Bosne nedvojbeno na proeuropskom putu.

Naredni skup predviđen je za kraj rujna kada će predstavnici Mreže za održivi razvoj Hrvatske izvijestiti o primjerima dobre prakse i uspješnim kandidaturama na natječajima za EU potpore, a stručnjak s PF Osijek dr. Drenjančević o rezultatima analize molekularnih markera uzoraka loze koje je tražeći autohtone vinove loze tijekom lipnja uzeo u Breškama i okolici pokušavajući pritom odgovoriti na pitanje: može li hrvatska enklava oko Brešaka imati svoje autohtono vino.

Zaključujemo: Kako će Mreža za održivi razvoj Hrvatske u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Hrvatske organizirat Informativnu radionicu „Leader i mogućnosti Programa ruralnog razvoja u periodu 2014. – 2020.“ spomenutoj radionici koja će se održati u subotu 27. kolovoza 2016. godine na izletištu Ključić brdo, Ključićka cesta 118, Kravarsko, nazočit će i članovi Mreže s područja Tuzlanskoga kantona te dogovoriti potankosti za skup koji Udruga poljoprivrednika BiH – Udruga poljoprivrednika Tuzlanskoga kantona organizira tijekom Desetoga međunarodnoga Poljosajma, u Breškama u periodu od 23. do 25. rujna 2016.