Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva poljoprivrede, nakon 20 godina,  u Vinkovcima su se ponovno održali Dani hrvatskog šumarstva. Program je započeo svečanim otvorenjem u parku Lenije dok je subota bila rezervirana za 13. Državno natjecanje šumarskih radnika sjekača. „Prije svega, zahvalio bih se Upravi Hrvatskih šuma što je prepoznala našu ideju i dala nam mogućnost organizirati Dane šumarstva i natjecanje. Nalazimo se u Vinkovcima, gdje god da se okrenete vidite prošlost i sadašnjost šumarstva, a na nama je budućnost, kao i da smo zalog budućnosti šumarstva. Poželio bih sreću svima sutra, imajte čvrsto oko i razum te neka najbolji pobijedi, a svi ostali neka se lijepo provedu te dožive slavonski duh i gostoprimstvo”, rekao je na svečanom otvorenju voditelj Uprave šuma Podružnice Vinkovci i domaćin Krasnodar Sabljić. Dani hrvatskog šumarstva najveća su šumarska manifestacija koja se još od 1998. svake godine tradicionalno održava u lipnju, u spomen na proglašenje 20. lipnja Danom hrvatskog šumarstva.

Jedna od 17 podružnica svake godine ima ulogu domaćina, a najbolje ekipe na natjecanju izborit će nastup za reprezentaciju na svjetskom prvenstvu u Beču. „U vremenima prije nas svi prednici hrvatskih šuma puno su značili za ovaj naš kraj, kao i gospodarstvo. Uvijek ćemo tražiti i očekivati više od toga jer smatramo da se ruralni kraj mora razvijati najviše na onom blagu kojeg mi imamo. Iz tog razloga zahvaljujem novoj Upravi Hrvatskih šuma jer razumiju da je polagana decentralizacija naših šuma nužnost, kao i ostanak veće dobiti na lokalnoj razini. Prvim je koracima koje su poduzeli to itekako vidljivo. To je vidljivo u ovoj manifestaciji, u sponzorstvu Vinkovačkih jeseni, uređenju bivše pikove zgrade, kao i u puno projekata koje su pokrenuli“, istaknuo je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić pohvalivši dobru organizaciju i vođenje Uprave šuma Podružnice Vinkovci.

Manifestaciju je službeno otvorila izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica poljoprivrede Marija Vučković. „Nekako sam sigurna da su ove znamenitosti, sve ove obljetnice koje slavimo, sva djela koja čine danas prepoznatljivu hrvatsku kulturu, kao i slavni ljudi, itekako povezani s činjenicom da je ovo prostor najljepših hrvatskih resursa, najvrjednijeg tla i najljepših šuma. Neka to tako zauvijek i ostane“, kazala je ministrica.

Na 13. Državnom natjecanju šumarskih radnika sjekača sudjelovalo je 67 natjecatelja. Najboljom ekipom proglašena je ona UŠP Zagreb, domaćini su se našli na drugom dok je UŠP Koprivnica zauzela treće mjesto. U pojedinačnoj seniorskoj kategoriji najbolji je bio Predrag Šolaja iz UŠP Zagreb, drugoplasirani je završio Ante Zadro iz UŠP Vinkovci, a broncu je osvojio Mihael Dobenko iz UŠP Nova Gradiška.