Prigodom blagdana nebeskog zaštitnika sv. Ilije, koji se obilježava 20. srpnja danas je u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima održana svečana sjednica Gradskog vijeća kojom je svečano obilježen Dan grada Vinkovaca.

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća grada Vinkovaca otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić koji je ujedno nazočio u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora. Zatim je prikazan dokumentarni film o tome što je napravljeno i što se zbivalo u gradu proteklu godinu. „Naša je želja da grad bude što bogatiji što uspješniji, što ljepši sa što više zajedništva koje će onda donijeti novu snagu, novu energiju i perspektivu za sve one mlade koji nam dolaze. Naravno da ću kao saborski zastupnik dati svoj doprinos da pokušam pomoći gradonačelniku i njegovim suradnicima u rješavanju svih onih problema koje bi grad mogao imati i u novim projektima. Vjerujem da, uz potporu Vlade RH, potporu našega člana u Vladi, potporu župana, možemo postići sinergiju i snagu da riješimo sve ono što bude potrebno u gradu Vinkovcima”. –  rekao je Karlić.

Prigodnim riječima nazočnima su se obratili gradonačelnik grada Vinkovaca Ivan Bosančić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Tomislav Milićević, župnik središnje vinkovačke župe sv. Euzebija i Poliona mons. Tadija Pranjić te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar državne imovine dr.sc. Mario Banožić.

Gradonačelnik Bosančić čestitao je sugrađanima Dan grada te se osvrnuo na trenutni broj projekata koji su do sada ostvareni kao i buduće projekte koji su najviše usmjereni na sektor odgoja i obrazovanja. Ulaganjem u navedeni sektor smatra ulaganje u mladost pa su takvi projekti za njega najveći i najznačajniji. Također je spomenuo i brojne projekte u infrastrukturi koji su ostvareni ili u realizaciji: “Govorimo o nadvožnjaku i cesti na Borincima, našoj knjižnici koja je počela nicati i vrlo brzo vidjet ćemo obrise nove zgrade, Poduzetničkom inkubatoru koji je otvoren, aglomeraciji, odnosno radovima na mreži odvodnje i vodovodnoj mreži, radovima na uređenju prometno najvažnijih ulica u gradu i svim onim projektima koji su, vjerujem, pridonijeli kvaliteti života u gradu“.

Čestitke povodom Dana grada svim stanovnicima zaželio je župan Galić pa istaknuo: „Zadovoljan sam suradnjom Grada Vinkovaca i Županije. Iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema osigurano je 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu projektne i tehničke dokumentacije za pripremu zalihe strateških projekata regionalnoga razvoja. U okviru tog natječaja Županija je u partnerstvu s Gradom Vinkovcima prijavila nekoliko projekata, a za iste projekte su dodijeljeni ugovori o bespovratnim sredstvima te se isti nalaze u implementaciji. To su Transportno-logistički centar VSŽ, izrada projektno-tehničke dokumentacije Obrazovno-razvojnog centra Vinkovci, izrada projektno-tehničke dokumentacije suvremenog energetsko učinkovitog toplinskog sustava grijanja u Gradu Vinkovcima, izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj te brojni drugi. Također jedan od bitnih projekata koji će se u Vinkovcima realizirati je i projekt Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi ukupne vrijednosti 35.910.395,54 kuna. Kroz projekt ćemo se razvijati i provoditi programe strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, kao i stručna usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika te će se nabaviti i dodatna specijalizirana oprema za strukovne škole uključene u projekt.“

“Vidjeli smo posljednjih godina puno investicija ne samo u Vinkovcima nego u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji. Razlog je projekt Slavonija, Baranja i Srijem odnosno sva ona sredstva koja su kroz razne operativne programe. Govorimo o 18,7 milijardi odnosno konkretno 12,8 milijardi kuna koliko je do sada ugovoreno. Vukovarsko-srijemskoj županiji pripadaju 3 milijarde, a do sada je pušteno 1,6 milijardi kroz razne projekte. Ono što je zadaća nove Vlade i za što se zalažu svi članovi to je da projekt Slavonija, Baranja, Srijem, postane operativni program što pojednostavljeno znači da imamo svoju „kućicu” unutar proračuna Europske unije znači, točno znamo koliko će sredstava pripadati na ovih pet slavonskih županija i na nama je da što jačim intenzitetom radimo projekte i povlačimo sredstva” – rekao je Banožić.

Na kraju svečane sjednice tradicionalno su dodijeljena javnih priznanja. Ovogodišnji laureati, dobitnici Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” su: dr. sc. Anica Bilić za iznimna postignuća na području znanosti i kulture; Miro Kraljević za 25 godina suradnje, nesebičnog zalaganja i promicanje prijateljskih odnosa, gospodarske, kulturne i sportske suradnje gradova Široki Brijeg i Vinkovci; Antun Jelić za izniman doprinos tijekom 35 godina rada u djelatnosti vatrogastva, osobite hrabrosti i požrtvovnosti u akcijama gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine; RK Spačva Vinkovci za 70 godina tradicije rukometnog sporta te doprinos sveukupnom razvoju sporta Grada Vinkovaca i izvanredna rezultatska postignuća i dr. sc. Marko Dizdar za izniman doprinos na području znanstvene i kulturne djelatnosti. Zlatne plakete laureatima dodijelili su predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić i gradonačelnik Grada Vinkovaca Ivan Bosančić.

Prije svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen križa na Gradskom groblju. Na obilježavanju ispred Vukovarsko-srijemske županije uz župana Božu Galića nazočio je predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković i zamjenik župana Josip Dabro.