Završna konferencija projekta „Izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom“ održana je u ponedjeljak u Bioekološko-edukacijskom centru Virovi u Otoku.

Na početku Konferencije voditeljica projekta Marija Pazman, viša voditeljica projekta u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemskoj županiji, predstavila je ostvarene rezultate i tijek provedbe projekta.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a projekt se provodi u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom, Gradom Otok i Općinom Čađavica.

Ukupna vrijednost projekta je 2.055.955,00 kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.747.561,75 kuna. Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije, kao stručni suradnik, sudjelovala je u pripremi i trenutno sudjeluje u provedbi projekta, a zadužena je za pravovremenu provedbu svih projektnih aktivnosti.

Kroz ovaj projekt omogućena je izrada projektno-tehničke dokumentacije za projekte izgradnje dvije regionalne klaonice s rasjekaonicama mesa i hladnjačama u Vukovarsko-srijemskoj (Otok) i Virovitičko-podravskoj županiji (Čađavica).

Osvrtom na projekt sudionicima se obratio i gradonačelnik Grada Otoka Josip Šarić koji je napomenuo kako je ovo jedan od projekata koji će nakon svoje realizacije imati veliki utjecaj na jačanje i unapređenje mesne industrije koja na našem prostoru svakako ima sve potrebne preduvjete za razvoj i poboljšanje. Šarić, naime, smatra da svakako treba pronaći način na koji će se sam projekt izgradnje klaonice financirati i kako će funkcionirati, ali i da je ovo  jedan od projekata koji će pridonijeti jačanju gospodarstva na području VSŽ.

Pozdravnim riječima sudionicima se obratila se i Emina Kovač, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA, u ime župana Virovitičko-podravske županije i načelnika Općine Čađavica. Rekla je kako je projekt ”Izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom” prvi uspješno obavljen korak koji daje zalog realizaciji. Dodala je i kako je projekt izgradnje regionalnih klaonica u Otoku i Čađavici uključen u Dodatak II Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić okupljenima se obratio u ime župana Vukovarsko -srijemske županije Damira Dekanića, i u svoje osobno,  te istaknuo kako ovaj projekt pridonosi stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj mesne industrije kroz pružanje potpore kao što su poslovno povezivanje proizvođača i poticanje te širenje svinjogojske, govedarske i ovčarske proizvodnje jer su u Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji poljoprivreda i prehrambena industrija najznačajnije djelatnosti u ukupnoj gospodarskoj strukturi.

Projektom se, naime, želi potaknuti razvoj mesne industrije i stočarske proizvodnje tako što će se uspostaviti linije proizvodnje mesnih jedinica koje će omogućiti domaćim stočarima povećanje prihoda i rentabilnosti primarne stočarske proizvodnje. Na taj način doprinosi se jačanju infrastrukture mesne industrije temeljem prepoznatih potreba koje predstavljaju preduvjet za razvoj gospodarstva.