U organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite, na području Virovitičko–podravske i Osječko–baranjske županije, 3. i 4. lipnja održana je terenska vježba „ASAR 2023-3“ s ciljem provjere usklađenosti operativnog djelovanja svih sastavnica sustava potrage i spašavanja zrakoplova na kopnu i unutarnjim vodama tijekom svih faza provedbe akcije.

„Vježbe su vrlo važne za sustav civilne zaštite jer vježbom se uigravaju svi sudionici sustava civilne zaštite, a na ovoj vježbi sudjelovalo je više od 200 sudionika iz različitih operativnih snaga sustava civilne zaštite. Ovo je bila jedna široka i kompleksna vježba koja je pokazala kako je RH spremna na ovakve i veće aktivnosti, te su sve sastavnice potvrdile kako su spremne, uigrane i koordinirane“ – istaknuo je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut.

Prema scenariju vježbe, pilot putničkog zrakoplova s 36 putnika i 4 člana posade, na liniji Zadar – Osijek u zadnjoj zaprimljenoj radio poruci, prijavljuje tehničke probleme i traži hitno slijetanje. Nakon toga, Hrvatska kontrola leta gubi radio vezu sa zrakoplovom, a u području Požege gubi i radarski kontakt. Po zaprimanju svih dostupnih i relevantnih podataka Operativni centar civilne zaštite  pokreće akciju potrage i spašavanja.

Na vježbi je sudjelovalo više od 200 sudionika, uključujući predstavnike MUP-a, Oružanih snaga RH, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Požeško – slavonske županije, Zračne luke Osijek i Zadar, Croatia Airlinesa i FRONTEX-a.

Vježbi u Slatinskom Drenovcu, u ime Vukovarsko-srijemske županije, prisustvovao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Mato Matić.