Domaćinstvo Dana nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije ove je godine pripalo bošnjačkoj nacionalnoj manjina, a održan je u Gunji. Ono čime se ponose kroz prigodni sajam predstavilo je osam manjina: Bošnjaci, Nijemci, Srbi, Slovaci, Rusini, Ukrajinci, Mađari i Albanci.

Program je nastavljen svečanom sjednicom Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije te kulturno-umjetničkim programom na kojem su sudjelovali: BKUD „Ljiljan“ Drenovci, SKPD „Ljudevit Štur“ i Matica Slovaka Soljani, Udruga za njegovanje običaja Mađara Korođ, KUD „Joakim Govlja“ Mikluševci, KUD „Vasa Đurđević“ i „Svilen konac“ Bršadin, Etno-gastronomski tim Albanci, Pjevački zbor „Drei Rosen aus Vukovar“ i UKPD „Ivan Franko“ Vukovar.

„U Gunji se danas predstavilo osam nacionalnih manjina sa svojom gastronomskom ponudom, kulturom, pjesmom, plesom, nošnjama i ručnim radovima. To je nešto što im je u genima, što su donijeli iz svoje matične države. Izuzetno je važno da se njihovo naslijeđe održi kako se identitet ne bi izgubio. Vukovarsko-srijemska županija itekako vodi računa o tome, ne preferirajući nikoga, dajući svima prostora da pokažu dio svoje kulture. Upravo nas ta multikulturalnost na ovom prostoru obogaćuje i čini nas spremnijima na život u Europi, a ovakva druženja su prilika da se svi zajedno podružimo i porazgovaramo“ 

zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.