U prostorima stare škole predstavljena je monografija Općine Andrijaševci pod nazivom „Rokovci Andrijaševci“. Od ideje do realizacije prošlo je nekoliko godina, a kroz cijelo razdoblje vrsni stručnjaci i poznavatelji svog mjesta naporno su radili na skupljanju i obrađivanju građe i podataka te sastavljanja niza priča u jednu cjelinu.

„Imamo vrsne suradnike i stručnjake na svom području. Tako su nam arheolozi pomogli s prapovijesnim nalazima u našem mjestu, pisali smo o rokovačkim zidinama, zastupljena je etnologija, geografski pregled, škole, povijest župe i zbora, rijeka Bosut, sport, povijest, gospodarstvo, Domovinski rat“, rekla je članica autorskog tima profesorica Višnja Sorčik istaknuvši kako je najvažniji dio u stvaranju monografije veliko zajedništvo. Aktivno su se uključile sve udruge i društva, ali i mlade snage. Ono što je posebno veseli je da nitko koga god su pitali za suradnju, nije odbio pomoći i dati svoj doprinos. Upravo zbog te činjenice ne postoji jedan autor, već je monografija zajednički rad svih njih.

Svatko tko je autorskom timu dao bilo kakvu informaciju ili građu, ispričao je svoju priču i tako  sačuvao od zaborava sve ono što ova dva mjesta predstavljaju. Na više od 350 stranica dokumentirana je prošlost, predstavljena sadašnjost te na neki način najavljena budućnost. „Prvi spomen Andrijaševaca seže iz 1337. i od tada do danas nismo imali nekakvu knjigu u kojoj smo napravili presjek vremena, spomen svih onih zaslužnih i sve aktivnosti koje su obilježile naša dva mjesta. Za mene je to jedan zahtjevan projekt i hvala svima koji su dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji. Iza nas je velik broj projekata, ali ovo je prvi ovakvog tipa i vjerujem da svi oni koji su dali svoj doprinos bit će posebno sretni, osobito oni koji su svoga mjesta otišli u daleke zemlje”, kazao je općinski načelnik Ante Rajković.

Posebno ponosan na objavu monografije, ali i trud koji je uložen i ljude koji su sudjelovali, danas je bio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić koji je kao bivši općinski načelnik jedan od začetnika ideje. „Za svako mjesto koje ima bogatu povijest, a Rokovci i Andrijaševci ju svakako imaju, važno je napraviti dobro ukoričeno djelo koje će svjedočiti o vremenu koje je prošlo. Vrijeme koje je bilo potrebno za nastanak monografije govori o tome koliko je posao bio opsežan, nije bilo jednostavno skupiti građu i angažirati ljude pa hvala svim svjedocima vremena koji su utkali jako puno žara i ljubavi za svoje mjesto i za sve nas ovdje u općini“, zaključio je župan dodavši kako vjeruje da će u budućnosti imati i dopunjeno, još opsežnije i bogatije izdanje.