Ministrica rada i mirovinskog sustava dr.sc. Nada Šikić posjetila je danas Vukovarsko-srijemsku županiju.

Tom prigodom u Palači Srijem u Vukovaru primio ju je  župan Božo Galić i održali su zajednički radni sastanak, sa svojim suradnicima, u maloj županijskoj vijećnici.

Tijekom razgovora o razvojnim projektima, o stanju u gospodarstvu i tržištu rada te hrvatskom mirovinskom sustavu, ministrica Šikić istaknula je kako je sadašnji mirovinski sustav u Hrvatskoj neodrživ pa ako se njegova provedba nastavi, a sustav ne reformira, svi bi mogli postati socijalni slučajevi kada dođu u mirovinu.

“Mirovinski sustav nije neodrživ u smislu da će propasti. Indeksacija pri odlasku u mirovinu je sve niža i niža. Ako nastavimo na taj način, svi ćemo biti socijalni slučajevi u mirovini”, kazala je ministrica Šikić.

Pojasnila je kako je promjena mirovinskog sustava nužna jer u velikom broju županija, pa i u Vukovarsko-srijemskoj, ima puno veći broj umirovljenika nego zaposlenika. Na upit novinara o novom zakonskom okviru za odlazak u mirovinu, Šikić je navela kako je riječ o prijedlogu koji mora proći javnu raspravu, a u koju moraju biti uključeni svi socijalni partneri i tripartitno vijeće. “Naravno, prijedlog mora proći i saborsku proceduru, a tek nakon toga možemo razmišljati hoće li to biti prihvaćeno ili neće. Mi ćemo sve sugestije naših partnera u donošenju zakona prihvatiti”, najavila je.

Župan Galić rekao je kako očekuje da Vlada maksimalno iskoristi potencijale Slavonije i stavi ih u funkciju novih zapošljavanja i otvaranja radnih mjesta. Po njegovim riječima, u Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno je oko 16.500 nezaposlenih osoba, dok je BDP manji za 42 posto od prosjeka u Hrvatskoj.

Nakon radnog sastanka, ministrica Šikić, župan Galić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, nazočili su Javnom savjetovanju o nacrtu sažetka Poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije Operativnog programa za hranu i materijalnu pomoć 2014.-2020. koji zajednički organiziraju Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Pomoćnica ministrice Katarina Ivanković Knežević pojasnila je kako se radi o programima pružanja materijalne pomoći i osiguranja hrane onima najpotrebitijima, odnosno, osobama koje su na rubu siromaštva, kao i o programu osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva Natječaji će biti raspisani tijekom idućeg mjeseca, a za razdoblje od 7 godina osigurano je 43 milijuna eura.  

Tijekom boravka u Vukovaru, ministrica Šikić položila je vijenac i zapalila svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.