Župan Božo Galić u Palači Srijem u Vukovaru primio je ministricu poljoprivrede mr.sc. Mariju Vučković koja je u posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji. Na  radnom sastanku  razgovaralo se o programima i projektima u poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije.

Uz ministricu Vučković, sastanku je nazočila i pomoćnica ministrice Renata Ojurović.

Uz župana Galića, sastanku su nazočili: pročelnica Ureda župana Sandra Pinjuh, pročelnik i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić i Mario Bušić, direktor i zamjenik direktora Agro-klaster d.o.o. Zdenko Podolar i Željko Cirba, direktor Agrotehnološkog centra Vukovarsko-srijemske županije Mirko Bošković, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota te direktor Centra kompetencija d.o.o. dr.sc. Ivan Ambroš.

Nakon sastanka ministrica Vučković je uručila dva ugovora korisnicima potpore 6.4.1.  “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.“, i to PO Kolarić i stolarskoj radnji „Drvomont“.

Župan Galić je istaknuo: -„Razgovarali smo o brojnim temama i ja sam izuzetno zadovoljan s odgovorima koje smo dobili. Prije svega, završetak naših investicija koje smo započeli a to je završetak prve faze Drvno-tehnološkog centra u Gradištu, i dodatna financijska sredstva za nastavak Sporazuma  Slavonija, Baranja i Srijem. Tu je druga faza Agrotehnološkog centra za skladištenje i doradu voća i povrća, a isto tako govora je bilo i o nastavku gradnje  hladnjača i prostora, i zadovoljan sam. Mi smo te projekte prijavili. Inače, nastavak financiranja svih tih naših projekata u poljoprivredi i gospodarski oporavak ide dalje, ali rečeno je, ukoliko ne budu svi ti projekti uvaženi i prihvaćeni, Ministarstvo će sredstva adekvatno osigurati.  Svima nama je jasno kako je naš put naša strategija razvoja, put razvoja poljoprivrednih proizvoda, drvnog sektora i sirovina a tu se vrše dvije centralizacije. Mišljenja smo da se sirovina treba podržavati jer tu su radna mjesta. Vjerujem kako će sektori biti zadovoljni i kako će Vlada Republike Hrvatske u tom smjeru donositi decentralizaciju. Veseli me dio podrške i maksimalne potpore. Inače, 195 projekata je prijavljeno u gospodarski oporavak, osigurane su 2 milijarde kuna. Mali proizvođači ove godine neće imati problema oko plasmana robe jer pomažemo i dalje. Otvorili smo fakultet u drvnom sektoru koji prenosi informacije na naše srednje škole, prenosi projekte iz EU fondova ali i novac za potrebe škole i fakulteta.“

Ministrica Vučković, spomenuvši projekte koji su značajni za našu županiju, navela je: -„ U ovom programskom razdoblju ugovorili smo projekte u vrijednosti od 1,152 milijardi kuna od čega je gotovo 800 milijuna kuna isplaćeno. Riječ je o ugovorenim vrijednostima. U te projekte ulažu brojni korisnici, poljoprivrednici, prerađivači i gospodarstvenici tako da u te projekte treba vjerovati i treba biti zadovoljan što se tom mjerom isplaćuju sredstva.“

Pored programa ruralnog razvoja koji donosi strukturnu preobrazbu, ministrica je istaknula kako je preko 2 milijarde kuna u ovom programskom razdoblju uloženo u poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije iz jamstvenih poljoprivrednih sredstava, kao potpora dohotku poljoprivrednika, te će ta sredstva zadržati i u idućem programskom razdoblju.

U programu ruralnog razvoja predviđene su mjere i za otvaranje i za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti, te je istaknula: -„Najčešće se one izjednačavaju sa ruralnim turizmom, sa poticanjem ugostiteljstva što je vrlo vrijedno, što oplemenjuje dohodak poljoprivrednika, razvijamo posao ali prečesto zaboravljamo i druge vrste djelatnosti koje nisu poljoprivredne naravi a svjedoče o kreativnosti, poduzetnosti ovdašnjih ljudi kao i cijele Hrvatske.  Takva su i dva današnja projekta i zato smo ih odabrali. To nisu tipični projekti, nisu česti a koji se financiraju iz mjere 6.4a Mjera ruralnog razvoja. Riječ je o gospodarstvu Kolarić i  stolarskoj radnji Drvomont. Riječ je o ulaganju u strojeve koji omogućavaju viši stupanj prerade drva, koji se koriste i u proizvodnji namještaja. Riječ je i o ulaganju u opremu za varenje, kiper vozila čime se unaprjeđuju i naša tradicijska zanimanja i zanimanja koja uz nove investicije, primjenu nove tehnologije mogu biti važan stup oporavka i razvoja ove županije. Navedeni projekti vrijedni su oko 1,1 milijun kuna od čega je potpora iz Programa ruralnog razvoja 760.000 kuna.“

Jedan od korisnika potpore 6.4.1.  “Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“, koji su primili ugovor od ministrice, je i Pero Kolarić, iz Komletinaca, te se zahvalio i rekao: -„ Puno nam znači ova potpora jer dobivamo povrata oko 70%. Kroz projekt smo nabavili dva nova aparata za varenje, novi kamion  – dostavno vozilo, kako bi mogli razvoziti proizvedene strojeve po cijeloj Hrvatskoj. Vrijednost projekta je oko 300.000 kuna.“

Ministrica Vučković je tijekom svoje posjete našoj županiji, a u pratnji župana Bože Galića i njegovih suradnika, obišla Agrotehnološki centar za skladištenje i doradu povrtlarskih i voćarskih kultura, u poduzetničkoj zoni „Zagrađe“ u   Cerni, gdje ih je dočekao načelnik Općine Cerna Goran Begović te Drvno-tehnološki centar „Slavonski hrast“, u poduzetničkoj zoni  „Ambarine“ u Gradištu, gdje ih dočekao načelnik Općine Gradište Srećko Papac, a potom i farmu kokoši nesilica u Soljanima, gdje ih je dočekao načelnik Općine Vrbanja Velimir Redl.

Potom je ministrica Vučković, sa suradnicima, obišla i Centar za kompetenciju i Poslovnu zonu u Lovasu, gdje ih je dočekala načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.