U okviru posjete Vukovarsko-srijemskoj županiji ministar turizma Anton Kliman sa suradnicama održao je radni sastanak sa županom Božom Galićem, gradonačelnicima s područja Vukovarsko-srijemske županije, načelnikom Općine Nijemci, direktorima Turističkih zajednica VSŽ gradova i općine Nijemci, kao i članovima Turističkog vijeća Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije

Teme sastanka bile su mogućnosti razvoja kontinentalnog turizma u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i sufinanciranje projekata vukovarsko-srijemske županije, a koji su u pripremi za fondove EU od strane Ministarstva turizma.

Ministar turizma Anton Kliman je istaknuo kako turizam ovoga dijela Hrvatske ima velike šanse za razvoj ali samo kao jedinstveni turistički proizvod objedinjen s ostalim istočnoslavonskim turističkim destinacijama. Također je istaknuo kako Ministarstvo turizma nije to koje će diktirati pojedinim destinacijama što bi trebale učiniti da potaknu dolazak turista.

„Moramo motivirati dolaske domaćih turista kao i pronaći načine stimuliranja dolaska domaćih gostiju. Nemojmo se zavaravati kako će ovdje hrliti horde i horde stranaca”-rekao je ministar. Rekao je i da će Ministarstvo turizma pomoći obnovu vukovarskog Vodotornja za što, kako je najavio, može po pravilnicima maksimalno izdvojiti milijun kuna.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naveo je kako Vukovarsko-srijemska županija ima ogromne turističke potencijale koji su nažalost još uvijek nedovoljno iskorišteni i stavljeni u funkciju ostvarivanja turističkih prihoda.

“Očekujemo podršku od ministra Klimana našim projektima u turizmu za koje smatramo da mogu značajno pridonijeti turističkom razvoju Vukovarsko-srijemske županije”-rekao je Galić.

Direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić-Srpak podsjetila je kako je Vukovarsko-srijemska županija u 2015. godini ostvarila više od 110.000 noćenja što je za 18 posto više nego 2014. godine dok je u prva tri mjeseca ove godine broj noćenja u toj županiji veći za 8,3, a u dolascima za 22,9 posto u odnosu na prva tri mjeseca 2015. godine.

“Naš uspjeh je i veći ako znamo da smo u posljednje dvije godine imali pisane preporuke iz različitih ministarstava o nedolasku u Vukovarsko-srijemsku županiju. Prije dvije godine, to je bilo zbog poplave, a prošle godine radi izbjegličkog vala”-rekla je Bušić-Srpak.

“Od takvih gostiju, a tu prvenstveno mislim na školske ekskurzije koje u velikom broju pohode Vukovar, sustav turističkih zajednica nema prihoda kao što nema niti od jednog putnika s kruzera što je problem jer kao nositelji promocije riječnog kruzinga ne dobivamo prihod koji se ovdje ostvari”, navela je Bušić Srpak te je dodala kako su nekim vukovarsko-srijemskim turističkim zajednicama izvorni prihodi, posebice od turističke članarine, smanjeni i za 50 posto.

Navela je kako je šest turističkih zajednica s područja Vukovarsko-srijemske županije na netom završenom natječaju za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima, kandidiralo čak 23 projekta.

Po završetku sastanka ministar Kliman u pratnji domaćina obišao je turističke potencijalne Vukovarsko-srijemske županije s naglaskom na kulturni turizam – Gradski muzej Vukovar, dobitnik nagrade za europski muzej 2016. godine.

Ministar je u Vukovaru obišao i Arheološki park Vučedol te zgradu Muzeja vučedolske kulture.

Posjet ministra nastavljen je odlaskom u  Ilok gdje  se također upoznao s turističkom ponudom na istoku Hrvatske: turističko naselje- Ladanjsko imanje „Principovac“, Turističko naselje –Stari podrumi, kao i hotel Dunav.

Nakon Iloka ministar je obišao i Gradski muzej Vinkovci, te svoje posjet završio obilaskom OPG Ilije Rimaca u Cerni.