Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održao je sastanak sa svinjogojcima na kojemu je razgovora bilo o stanju u sektoru i prijedlozima za buduće razdoblje.

Posljednji potvrđeni slučaj afričke svinjske kuge zabilježen je na području općine Stari Jankovci u prosincu prošle godine. Epidemiološka je situacija trenutno povoljna te nema novih aktivnih zabilježenih žarišta afričke svinjske kuge držanih svinja na području Republike Hrvatske.

Do sada je iz Programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge isplaćeno 4.889.610,23 eura, od ukupno 7.500.000,00 eura. Ukupno je 11 mjera pomoći za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge, a ukupna vrijednost svih mjera iznosi 50.925.513,00 eura.

Uz ministra, sastanku su prisustvovali državni tajnici Mladen Pavić i Zdravko Tušek, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, ravnatelj APPRRR-a Antun Vujić, predstavnik Državnog inspektorata RH, Hrvatske poljoprivredne komore, JLS-a, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja i svinjogojskih udruga.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sastanku su nazočili zamjenik župana Franjo Orešković i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat.