U povijesnom ambijentu Petrovaradina održan je međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom “Srijemska biskupija kroz povijest”. Organizatori ovog događaja su Srijemska biskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje te Institut za povijest Istraživačkoga centra za humanističke znanosti Mađarske istraživačke mreže.

U ime domaćina sudjelovali su srijemski biskup mons. Fabijan Svalina i srijemski biskup u miru mons. Đuro Gašparović, sa svećenicima Srijemske biskupije, Subotičke biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Organizaciju i realizaciju znanstvenog skupa omogućili su Vukovarsko-srijemska županija, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Hrvatska biskupska konferencija i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tijekom dvodnevnog simpozija sudjelovalo je devetnaest eminentnih stručnjaka, povjesničara i istraživača iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji su predstavili svoja znanstvena istraživanja povezana s poviješću Srijemske biskupije.

Simpozij je završio zaključnim razmatranjima i raspravom te međusobnim razgovorima i razmjenom ideja za daljnji istraživački rad i suradnju u budućnosti, s ciljem doprinosa boljeg razumijevanja povijesti Srijemske biskupije i njenog značaja kroz stoljeća.

U ime Vukovarsko-srijemske županije i Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije skupu su nazočile zamjenica ravnateljice Razvojne agencije Marija Dević i voditeljica Odjela za istraživanje, razvoj i međunarodnu suradnju Vedrana Džoić.