Kod spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici u Vinkovcima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svim pripadnicima 2. bojne 3. brigade ZNG Kune u spomen na 33. obljetnicu osnutka ove legendarne vinkovačke brigade.

„Mi smo bili prva profesionalna postrojba na ovom prostoru. 22. travnja 1991. Državni vrh donio je odluku da se ustroji formacija koja će biti profesionalna i koja će biti prethodnica hrvatskoj vojsci. Nismo se razdužili s Beogradom, pa je državni vrh donio odluku da se pri MUP-u ustroje četiri gardijske brigade – Tigrovi, Gromovi, Kune i Pauci”

objasnio je predsjednik Udruge Damir Dujić dodavši kako druga bojna broji 71 mrtvog i sedam nestalih heroja Domovinskog rata.

Počast svim žrtvama odao je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

„Svaka bojna i svaka brigada imaju svoje preživjele i one koji su dali živote za Hrvatsku. Dobro je da se svake godine sastanemo kako bi im se još jednom poklonili i odali počast, ali i prisjetili svih onih koje smo poznavali i s kojima smo prolazili kroz život. Dok god nas ima ovdje, dobro je. Među nama na obilježavanju 33. godišnjice 2. bojne 3. brigade ZNG Kune Vinkovci ima jako puno onih koji su, ne samo u ratnom vremenu nego i poslije, pokazali kako se voli Hrvatska i kako se može doprinijeti razvoju društva te od kojih mlađe generacije mogu naučiti puno toga korisnog“

rekao je župan.

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom u crkvi sv. Euzebija i Poliona te svečanom akademijom.