U prostorima Srednje strukovne škole Vinkovci svečano su otvoreni školski praktikumi, odnosno učionice opremljene za praktično osposobljavanje, kao rezultat partnerstva s Regionalnim centrom kompetentnosti – mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojem se provode programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja kao i drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja poput učenja temeljenog na radu, natjecanja, prezentacije znanja i vještina. Sve navedene prednosti prepoznala je Srednja strukovna škola Vinkovci koja je završila s provedbom RCK Virtus dok je RCK VirtuOS još u tijeku.

„Mogu reći da smo iznimno ponosni. Puno je truda i izazova bilo od 2018. godine kada je započeo ovaj projekt, ali sada je sve to iza nas. Možemo reći da smo do sada kao Srednja strukovna škola kroz ovaj projekt uspjeli alocirati gotovo 7 milijuna kuna. Sredstva su uložena u rekonstrukciju i opremu prostora i ono što je najvažnije u edukaciju naših profesora koji su se educirali u europskim metropolama i koji će stečeno znanje prenijeti i na naše kolege na području Slavonije i Baranje, a isto tako i na naše učenike”, rekao je ravnatelj vinkovačke Strukovne škole Domagoj Bujadinović.

Kroz prvi su projekt adaptirani praktikum za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te postojeći prostor u novi praktikum za učenike koji se obrazuju za zanimanje pomoćni kuhar i slastičar. Time su stvoreni prostorno-tehnički preduvjeti za nabavu i postavljanje specijalizirane opreme koja je preduvjet za obrazovanje sukladno potrebama tržišta rada na regionalnoj razini.

Drugi projekt, RCK VirtuOS, za cilj ima unapređenje kvalitete obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva kroz jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i provedba novih i moderniziranih obrazovnih programa za različite dionike. Tijekom trajanja projekt veliki je broj nastavnika koji predaju stručne predmete u turizmu i ugostiteljstvu, ali i znatan dio ostalih strukovnih i nastavnika općeobrazovnih predmeta ove škole unaprijedio svoje stručne, andragoške i metodičko didaktičke vještine kroz inovativne metode poučavanja s fokusom na praktičan rad i samostalnost polaznika.

„Potreba za školovanim stručnim osobama kakve mogu izaći iz naše škole, iz ovako kvalitetnih praktikuma i uz ovakvo praćenje svojih mentora, bit će sve više. U ovom vremenu kada je sve više stranih radnika itekako su poželjni djelatnici iz Hrvatske. Mislim da je ovo pun pogodak, da je projekt pravovremen, da je škola napravila jako puno da bi se doveo do kraja i da će rezultati biti vidljivi kroz vrlo kratko vrijeme”, o važnosti projekta govorio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Program svečanosti dodatno su obogatili nastupi učenika strukovne škole te djelatnika Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, a nakon uvodnog dijela prisutni su obišli sve nove prostorije te uživali u jelima i slasticama koje su za njih pripremili učenici i djelatnici škole.

„Obrazovanje nam, za razliku od bilo čega drugog, može otvoriti oči i proširiti um i jedino je blago koje prati vlasnika tijekom njegovog života“, zaključuju iz vinkovačke Strukovne škole.