U Gradskom muzeju Vukovar održana konferencija pod nazivom “Quo Vadis EU?” koju su organizirali Europski dom Vukovar, Zaklada Friedrich Ebert i Vukovarsko-srijemska županija.

Ova konferencija organizirana je u okviru obilježavanja EU tjedna i Dana Europe, a u svijetlu najnovijih razvoja EU, predstavljanja budućnosti EU koja nije ujednačena prema svim državama članicama, govora o tzv. dvije brzine ili dvije klase razvoja EU.

O odrazu toga stanja na građane EU i posebno na građane RH kao najmlađe države članice, razgovarali su predstavnici regionalne i lokalne samouprave, institucija, udruga,  građani…

Na Konferenciji sudjelovali su: predsjednica Europskog doma Vukovar Lana Mayer, ispred Zaklade Friedrich Ebert govorio je Max Brändle a ispred Vukovarsko-srijemske županije, zamjenik župana Željko Cirba.

Sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu prof.dr. Nenad Zakošek, održao je predavanje na temu:  Budućnost EU – izazovi strukturnih promjena, a nakon toga je održana panel diskusija na kojoj su uz prof. dr. Zakošeka sudjelovali i doc. dr. sc. Predrag Zima, sa Pravnog  fakulteta u Osijeku i Kristina Bilić, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. 

Nova EU – što nas očekuje?  – raspravljalo se o tome što nas očekuje u novoj EU, stvara li novi poredak EU članice drugog reda, kako ujediniti članice Europske unije, na koji se način promjene odražavaju na svakodnevicu EU građana, te  kako možemo učinkovitije koristiti fondove.