U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije u  kongresnoj dvorani Hotela Slavonija održana je jubilarna 20. kulturno znanstvena manifestacija „Šokačka rič“.

Okupljene sudionike u uvodnoj riječi pozdravio je predsjednik  Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić rekavši: „Štiteći te riječi čuvamo sebe, svoj identitet i dokazujemo da smo to što jesmo. Riječ je najjači dokaz o čovjeku i njegovoj osobnosti, može se govoriti da on o sebi svjedoči bilo kojim činom, umjetnošću ili nekim zaslugama, no svjedočiti sebe je najlakše i najpametnije svojom riječju. Tada si to što jesi i to je ono što nas odvaja od drugih”.

Znanstveni dio manifestacije započeo je predstavljanjem Šokačke riči 19, Zbornika radova Znanstvenog skupa Slavonski dijalekt, urednice i priređivačice Anice Bilić. U navedenom razdoblju izdano je 19 Zbornika na ukupno 7.244 stranice o slavonskom dijalektu, tu je i 270 znanstvenih članaka te 350 književnih tekstova. 

Kako navodi Bilić: „Svega toga ne bi bilo da nema ove manifestacije, dakle da nismo 2003. godine započeli sa Šokačkom riči ne bismo imali sve zabilježeno, zapisano i ne bismo imali što ostaviti budućim naraštajima. Šokačka rič je ispunila svoj cilj, a to je što više građe zapisati, opisati, dokumentirati, proučiti i istražiti, ali ne samo to, nije zamišljena samo znanstvena obrada slavonskog dijalekta nego i usmeno i pisano izražavanje.”

U zabavnom dijelu programa predstavila se Šokačka mala scena, kolažom ulomaka sa svečanog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni, redatelja i scenarista Marka Sabljakovića

Kroz manifestaciju je odgojeno dva naraštaja  Štokavčića, njih ukupno 678, koji su u život ponijeli poznavanje šokačkog govora te oduševili sve prisutne svojim nastupom. U programu je sudjelovao KUD „Slavko Mađer“, Cerić, Srednja strukovna škola Vinkovci, Osnovna škola „Vladimir Nazor“, Komletinci, Tehnička škola Županja i KUD „Ivan Goran Kovačić“, Ivankovo.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije, uvažene sudionike pozdravila je viša stručna suradnica za turizam Mirna Levaković Lombarović čestitavši organizatorima na jubileju te  dugogodišnjem kontinuitetu održavanja ove značajne kulturno znanstvene manifestacije,naglasivši da u Odjelu za turizam i kulturuVukovarsko-srijemske županije intenzivno rade na integraciji šokačkog govora u kulturno turističke sadržaje koji će istovremeno obogatiti turističke sadržaje, ali i njegovati i popularizirati šokački govor.