U Gradskom muzeju Vukovar, u Dvorani Eltz, održana je izložba “Irska i rađanje Europe”, posvećena isticanju vlastite uloge u izgradnji današnje Europe. Irska se pridružila Europskoj ekonomskoj zajednici, preteči Europske unije još 1973., no njezino sudjelovanje u razvoju europskih identiteta datira više od tisuću godina unatrag. Nakon raspada Rimskog Carstva na Zapadu, Europljani su gradili na njihovim temeljima kako bi razvili vlastitu kulturu i identitet. Ovom izložbom predstavlja se velika i važna uloga Iraca u tom velikom pothvatu.

Sveti Kolumbus bio je prvi od irskih misionara i učenjaka koji su se smjestili na kontinentu i oko 600. godine postao prvi koji je napisao “Cijela Europa” (totis Europae). On i njegovi sljedbenici pridonijeli su oblikovanju europske baštine koju Irska razvija i danas.

Dr. Damian Bracken sa Sveučilišta Cork i dr. Angela Byne iz Ministarstva vanjskih poslova Irske istraživali su, napisali i osmislili izložbu koja obilazi Europu i svijet, a za grafički dizajn zadužen je bio Studio Suss. Izložba je otvorena od 16. veljače do 8. ožujka ove godine.

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling održao je kratko predavanje vezano uz ovu izložbu te je izložbu i otvorio, a svima se uvodno obratila i ravnateljica Gradskog muzeja Ana Filipović.

Događaju je u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovao i Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu.