U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci otvorena je izložba „Fenomen u dva stiha: Bećarac“, putujuće izložbe koja prezentira blago Slavonije i jedinstveni Muzej bećarca u Pleternici u čijem je prostoru izložba prvi put predstavljena javnosti.

Povjesničar, arhivist i autor izložbe Mario Katić naglasio je da je cilj izložbe prikazati bećarac kao narodnu baštinu koja izranja iz prošlosti i obnavlja se u svakodnevnim situacijama do današnjih dana. Bećarac je deseterački napjev u dva stiha karakterističan za područje Slavonije, Baranja i Srijema. Pjeva se na raznim prigodama te se kao usmena predaja pamti i prenosi s generacije na generaciju. Uz karakterističnu melodiju i dobrog pjesmovođu, bećarac biva oživljen i iznesen u javnu sferu.

Na izložbi je bećarac predstavljen u tri cjeline: Bećarac kao pisana riječ, kao živa baština te inovativan pristup tradicijskoj kulturi, s primjerom Muzeja bećarca. Predstavljeni su napjevi iz brojnih sela Šokadije, koji se mogu pogledati i poslušati putem videozapisa i audiozapisa. Bećarac je 2011. uvršten na UNESCO popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. 

Otvorenju izložbe prisustvovao je zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević.