U Osnovnoj školi Franjo Hanaman u Drenovcima svečano je otvorena prva zvjezdarnica u našoj županiji. Ovaj je dan plod dugogodišnjeg truda i predanosti, a večeras smo zajedno proslavili znanost, obrazovanje i zajedništvo.

Drenovačka se škola 2022. uključila u europski projekt „Od ideje do STEM vještina u školama“, s osnovnim školama iz Soljana, Vrbanje, Račinovaca i Županje, Županjskom razvojnom agencijom ŽURA te norveškom organizacijom FIRST Scandinavia. Uz stečena znanja, vještine i iskustva, kroz projekt je došlo do opremanja i nadogradnje odgojno-obrazovnih ustanova, gdje su se škole uključene u projekt opremile novim suvremenim tehnologijama, ali i nadogradile novim objektima koji će se koristiti u provedbi nastave, a jedan od njih je i drenovačka zvjezdarnica.

Za potrebe zvjezdarnice izgrađena je nova zgrada koja sadrži laboratorije za istraživanja i poučavanja, ugrađeno je i dizalo kako bi prikladan pristup imale i osobe s poteškoćama. Zvjezdarnica sadrži i astronomsku kupolu u koju je smješten teleskop kroz koji su učenici već imali priliku promatrati zvjezdano nebo.

Svečani program dodatno su uveličali tamburaški kvartet Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, tamburaški sastav i učenici Osnovne škole Franjo Hanaman.

Zvjezdarnicu je službeno otvorio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.