U Virovitici se danas održala  IV. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a glavne teme sjednice bile su gospodarstvo i poljoprivreda.

Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Vlade mr.sc. Andreja Plenkovića, uvodno su se obratili i domaćini, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović te gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

Nakon uvodnih riječi, svoje izlaganje je iznijela potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić o provedenim i planiranim aktivnostima ovog ministarstva, a vezano uz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem.

Potom su izlagali i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić o provedenim i planiranim aktivnostima ovoga ministarstva te ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac o provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Župan Božo Galić u svom izlaganju je istaknuo: – “Za Slavoniju, Baranju i Srijem poljoprivreda je strateška grana gospodarstva, ključna dva resursa kojima raspolaže Vukovarsko-srijemska županija su šume i tla, pogodna za poljoprivrednu proizvodnju.”

Naveo je smjernice razvoja poljoprivredne proizvodnje koje su uvrštene u Strategiju razvoja VSŽ a to su: reduciranje i udruživanje poljoprivrednika, poticanje navodnjavanja proizvodnih površina, izgradnja agro-logistike i kapaciteta za kontrolu ponude, poticanje promjene strukture proizvodnje, poticanje uvođenja oznaka kvalitete proizvoda, iniciranje promjene zemljišne politike, iniciranje promjene porezne politike prema OPG-ima te poticanje kratkih lanaca opskrbe.

Istaknuo je kako je Gospodarsko-socijalno vijeće VSŽ predložilo Deklaraciju o raspolaganju šumskim resursima, koju je jednoglasno usvojila Županijska skupština te podržala i Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ.

DEKLARACIJA:
S obzirom da trenutno stanje dovodi u pitanje opstojnost velikog broja radnih mjesta u drvo prerađivačkom sektoru, potiče negativne demografske procese i iseljavanje mladih ljudi, te usporava gospodarski oporavak Županije, Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije podržava župana vukovarsko-srijemskog, te traži od Ministarstva poljoprivrede i
Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU pokretanje aktivnosti koje za cilj imaju da postojeći šumski resursi, u prvom redu drvna masa, budu prvenstveno u funkciji lokalnog
gospodarskog razvoja, odnosno da politika prodaje i isporuke trupaca u Hrvatskim šumama bude u skladu s logičnim ekonomskim i socijalnim kriterijima, a to znači da se prioritetno
drvo kao sirovina prerađuje tamo gdje se i posiječe, gdje su niži troškovi proizvodnje i gdje se stvara veća dodana vrijednost.
Dodjela prava na kupovinu drveta neka se temelji na zelenoj javnoj nabavi, tj. da se kod odabira kupaca vrednuju sljedeći kriteriji:
• udaljenost sirovine do prerade
• utjecaj na ukupnu razvijenost prostora – utjecaj na lokalnu ekonomiju
• razina prerade – finalizacije
• inovativnost i primjena novih tehnologija
• okolišna odgovornost
• energetska učinkovitost
• i uspješnost u korištenju EU potpora.

Župan je istaknuo kako je potrebno  kroz porezna i druga rasterećenja, i uz potpore zapošljavanja, pomoći razvoju ovog kraja.

Govorio i o strateškim projektima a posebno je istaknuo osnivanje Agro-klastera i  izgradnju Srijemske granične transvezale, zbog sigurnosti na granici, kao i o strateškim projektima iz područja obnovljivih izvora energije.

Navedenoj sjednici nazočio je i ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota.