Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je pomoć županijama pogođenim prošlotjednim olujnim nevremenom te snažnu potporu poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga. “Dva olujna nevremena pogodila su 13 županija i glavni grad Zagreb, uzrokovala su velike štete na kućama, infrastrukturi, prometnicama, poljoprivrednim i šumskim područjima, gospodarskim objektima te je šest osoba izgubilo život”, rekao je Plenković i izrazio sućut obiteljima.
Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestila da je Hrvatsku prošlog tjedna poharala grmljavinska oluja koja je po intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatsku otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća. „Na području 15 županija angažirano je 19 tisuća vatrogasaca, 6780 vozila, izvršeno 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske, podijeljeno je 50 tisuća četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata“, istaknuo je premijer dodavši kako 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, da su Hrvatske šume angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, kao i da su u Zagrebu dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola.
 
Zahvalio je svim službama i volonterima koji pomažu na terenu te najavio snažnu podršku Vlade pogođenim područjima u sanaciji šteta. “Danas će Vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će distribuirati županijama koje su u ovom trenutku podnijele zahtjev. Ovo je tek prva intervencija, nisu još svi stigli popisati procjene”, najavio je.