Hrvatski crveni križ ove godine obilježava tri značajna jubileja: 145 godina postojanja i djelovanja Crvenog križa na tlu današnje Republike Hrvatske, 30 godina priznanja Hrvatskog crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva te točno 70 godina dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa, u spomen na prvu provedenu akciju dragovoljnog darivanja krvi u sisačkoj Željezari 25. listopada 1953., a tim je povodom u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima organiziran prijem za višestruke darivatelje krvi u našoj županiji.

„Danas smo podijelili priznanja Hrvatskog Crvenog križa ovim humanim ljudima koji su dajući sebe spasili puno života. Naš župan Damir Dekanić dodijelio je priznanja darivateljima rekorderima, a onima koji su krv darivali 10, 20, 30 i 40 puta priznanja će se dodijeliti u gradskim društvima Vinkovci, Vukovar, Ilok i Županja“, rekao je predsjednik Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Mato Karalić čestitavši svim darivateljima njihov dan te im se zahvalivši na humanosti, uz želju da ih zdravlje posluži što duže.

Od 46 dobrovoljnih darivatelja krvi, 37 ih je dobilo brončano priznanje za darivanje krvi 35, odnosno 50 puta, ovisno o spolu, sedam je zaslužilo srebrno priznanje dok su Ivanu Perkoviću iz Gradišta i Franji Domaćinoviću iz Bošnjaka koji su krv darivali čak sto puta uručena zlatna priznanja. „Krv sam dao 102 puta. Prvi puta u JNA, a onda kada sam se zaposlio nastavio sam darivati krv kako bih dobio slobodne dane. Sada krv darujem svaka tri mjeseca i jednostavno sam postao ovisnik o tome. Nešto kao da me vuče jer se nakon darivanja krvi jako dobro osjećam. Postoji nešto što je ljepota ovog poziva, a to je da onaj tko dobiva krv ne zna čija je jer tko zna, možda bi neki i odustali“, svoje iskustvo podijelio je Ivan Perković napomenuvši kako će krv nastaviti darivati sve dok mu to zdravlje bude dozvolilo.

Na području Vukovarsko-srijemske županije imamo 26 darivatelja koji su krv dali sto i više puta. „Što se tiče darivatelja krvi, ispunjavamo kvotu zadanu od Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu Osijek, čak je i premašujemo. Mladi su uključeni, što je najbitnije u ovoj priči“, kazao je predsjednik Kluba 100 darivatelja krvi Vukovarsko-srijemske županije Darko Grdenić koji je krv dao čak 129 puta, a, kako ističe, ljubav prema darivanju krvi ga tjera to činiti i dalje, uz ponos na svoj doprinos u spašavanju ljudskih života.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake se godine prikupi oko 120 milijuna doza krvi na svijetu, od toga oko 200 tisuća u Hrvatskoj, a taj broj raste iz godine u godinu zbog jačanja svijesti o potrebi dobrovoljnog darivanja krvi. „Dodjelom priznanja višestrukim darivateljima krvi već kontinuirano pohvaljujemo njihovu humanost. Svake se godine povećava broj darivatelja i broj doza tako da me raduje da je danas priznanje dobilo njih 46, od kojih su dvojica krv darivali sto puta. Uistinu je to plemenita gesta za koju je potrebno izdvojiti vrijeme i pokazati iznimnu humanost prema svim ljudima, a vjerujem kako su ovakvi događaji poticaj i svima ostalima učiniti isto jer nikad ne znamo kome će i kada krv biti potrebna“, zaključio je župan Damir Dekanić.