Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koju je predvodio fra Ivica Jagodić, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije obilježili su Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

Na današnji dan prije 28 godina, vojno-redarstvenom operacijom „Oluja“ oslobođeno je 18,4% ukupne površine Hrvatske, a ona je, uz „Bljesak“, ključna operacija koja je dovela do kraja rata jer je oslobađanjem Knina ostvaren najvažniji strateško-politički i vojni cilj Domovinskog rata. „Svim poginulim, ubijenim, nestalim, umrlim i živim hrvatskim braniteljima vječno se klanjamo i zahvaljujemo što danas imamo Republiku Hrvatsku. Nadam se i vjerujem da su roditelji i stariji prenijeli na mlađe generacije istinu o Domovinskom ratu. Mi nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti žrtvu naših branitelja, ali isto smo tako svjesni da vrijeme nosi svoje i da koliko god nam bilo teško uvijek moramo ići naprijed, ne samo zbog žrtve onih kojih više nema nego zbog onog najvrjednijeg što imamo, a to su naša djeca“, rekao je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković čestitavši svim Hrvaticama i Hrvatima današnji dan.

U samo 84 sata operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 tisuća hrvatskih vojnika, smrtno je stradalo 239 osoba, 1430 osoba je ranjeno, a dvoje branitelja je nestalo. Svi su oni simbol odlučnosti, hrabrosti, nade i zajedništva, ali i veličanstvene pobjede hrvatskih ratnika koji su svojim primjerom pokazali svim naraštajima kako se voli Domovina i kolika je snaga hrvatskog naroda u obrani onoga što je njihovo. Na ovaj posebni dan prisjećamo se svih hrvatskih junaka, posebice onih koji su stupajući prema cilju žrtvovali svoje živote i zdravlje kako bi svi mi danas živjeli u slobodnoj, samostalnoj i nezavisnoj Republici Hrvatskoj. „Prvo bih čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svim državljanima Republike Hrvatske, posebno onima koji vole svoju Domovinu. Svakako želim čestitati svim braniteljicama i braniteljima naš dan, dan koji nam puno znači, a svim obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja izražavam veliku žalost. Nadam se da ćemo nastaviti obilježavati ovakve događaje koji nikako ne smiju otići u zaborav jer mlađe generacije trebaju znati što je sve bilo potrebno kako bi se stvorila naša država“, istaknuo je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije Milan Draženović poslavši snažnu poruku. „Mladim i djeci preporučujem da što više proučavaju pisane dokumente vezane uz VRO Oluja, ali i cijeli Domovinski rat u kojemu je hrvatska vojska krenula iz ničega i postala jedna od vojnih sila u tom trenutku. Pokazala je to svojim učinkom na terenu, kako humano tako i vojno. Branili smo svoje. Mladi iz cijele ove priče moraju izvući pouku, a to je da poštuju i njeguju svoju Domovinu za koju su njihovi preci dali svoje živote te da je ne daju nikome“, zaključio je Draženović.