Odavanjem počasti poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom u crkvi sv. Filipa i Jakova te svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen je Dan grada Vukovara.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Željko Sabo, a svim okupljenima prigodno su se obratili i gradonačelnik Ivan Penava, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Nikola Mažar, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

„Vukovar se kroz svoju povijest uvijek na neki način isticao. Tako 1231. dobiva povelju slobodnog kraljevskog grada, a možemo reći da i danas uživa određenu posebnost, kako u zakonskim okvirima unutar Republike Hrvatske, tako i svojim ugledom i svemu onome što se u Vukovaru događa. Čestitam svima koji su utkali dio sebe kako bi Vukovar izgledao ovako kako izgleda, a zahvaljujem se i onima koji su im u tome pomogli te doprinijeli da u Vukovar ljudi dolaze, a ne odlaze iz njega. Želim da sutra imamo Vukovar kao grad novih susreta, prijateljstava, veselja i ljubavi, grad koji ne priča samo o prošlosti nego promišlja o budućnosti. Još jednom želim svima sretan Dan grada i njegovih nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova“

nekoliko prigodnih riječi uputio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, a svečanoj sjednici u ime Vukovarsko-srijemske županije prisustvovali su i zamjenik župana Franjo Orešković, predsjednik Savjeta za branitelje župana Ivica Nikolić te članovi Savjeta.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja za ovu godinu. Nagrada za životno djelo uručena je Mirjani Kulić za izuzetna postignuća na području odgojnog obrazovanja, izv.prof.dr.sc. Siniši Maslovari, specijalistu otorinolaringologu i audiologu za iznimne zasluge na području zdravstva, znanstveno-istraživačkog rata iz otoneurologije i vestibularne rehabilitacije, kao i promicanju dijagnostike i liječenju vrtoglavice te formiranja dijagnostičko-rehabilitacijskog centra u NMB „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar te Tomislavu Čorku za iznimne zasluge pri organizaciji Kolone sjećanja 18. studenog koji se ujedno nazočnima i obratio u ime laureata te zahvalio na priznanjima.

Medalju Grada Vukovara dobili su Biljana Krnjajić, Ankica Manojlović, Ante Zeljko, Mohamed Kamali, Rozalija Jakumetović, Ivanka Miličić, fra Slavko Antunović, Stjepan Vukušić, Marija Lovrić, Mile Kunac, Antun Dugan, Ivanka Mihajlović, Igor Rakonić, Edin Zujović te Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, dok su plakete Grada Vukovara dodijeljene Tamburaškom sastavu „Allegro“, Šahovskom klubu Codeasy Vukovar, Udruzi žena Vukovar, Humanitarnoj udruzi „Duga“ Vukovar te Sportskom moto klubu „Golubica Vukovar“.