U Vukovaru svečano je otvoren 5. festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ”. Tijekom trodnevnog programa Festival je u Vukovaru okupio preko 600 sudionika iz svih krajeva Hrvatske, a brojnu publiku okupljenu na otvorenju posebno su oduševili članovi KUU „Milan Begović“ iz Vrlike koji su predstavili nijemo kolo i KUD „Gorjanec“ koji su predstavili stoljetnu tradiciju proljetnog ophoda gorjanskih kraljica – ljelja. Na otvorenju se predstavio i jedan od najstarijih folklornih ansambala iz Splita, FA „Jedinstvo“, Gradska glazba „Dubrovnik“, Muška pjevačka skupina „Babogredci“ iz Babine Grede i Klapa „Vrilo“ iz Obrovca Sinjskog, sokolari i udruga „Nobiles de Croatia“ koja je subotu, 6. svibnja pripremila konjičko-scenski spektakl s lipicancima „Ples baroknih konja dvorca Eltz“.

Lipicanci su ujedno bili i glavna atrakcija ovogodišnjeg Festivala jer su naime, posljednji uvršteni na UNESCO reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine. Program svečanog otvorenja vodili su Silvano Gospodarić i Vukovarka Mateja Ištuk, a otvorenju je prethodila povorka sudionika Festivala koji su od dvorca Eltz krenuli do glavnog gradskog trga.

Tijekom svečanog otvorenja, uzvanicima i sudionicima uručena su i posebna priznanja za izniman doprinos očuvanju hrvatske kulturne baštine. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava priznanja je uručio Viteškom alkarskom društvu „Sinj“, Gradu Dubrovniku, Gradu Vinkovcima, Mažoretkinjama grada Vukovara i ambasadoru Festivala Zlatanu Stipišiću Gibonniju. Priznanja su također dobile i Vukovarske mažoretkinje, Župa Sv. Filipa i Jakova, TZ grada Sinja, TZ grada Vrbovca, TZ grada Đakova te drugi uzvanici i sudionici koji su tijekom godina dali svoj izniman doprinos ovom Festivalu, ali i promicanju hrvatske baštine i tradicije.

U večernjim satima, ispred više tisuća ljudi na središnjoj festivalskoj pozornici koncert je održao Gibonni. Njegov koncert kao i održavanje cjelokupnog 5. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” omogućio je Grad Vukovar, a festival se održava u organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i agencije Organizatori bez granica. U ime Vukovarsko – srijemske županije, otvorenju je prisustvovala voditeljica odsjeka za turizam Ana Lovrenščak.