U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, danas je održana svečana premijera dokumentarnog filma “Slike iz života ratnika” redatelja Silvija Mirošničenka, a koji  govori o ratnom heroju vukovarske obraneIvanu Anđeliću – Doktoru, i njegovim suborcima.

Tihi i skromni ljudi, kao i u brojnim životnim sferama i događajima, uvijek su bili oni preko čijih leđa je prelazila glavnina tereta. Nikad se nisu žalili. Šutjeli bi i radili ono za što su bili uvjereni da trebaju i moraju. Tako je bilo i u Domovinskom ratu koji je “iznjedrio” puno tihih i neprimjetnih momaka koji su uvijek “teglili” i bili srce i duša svoje postrojbe. Zbog te svoje osobine većina ih je široj javnosti ostala nepoznata, a oni ostali heroji suborcima i krugu ljudi koji su ih poznavali.

Doktor slovi za jednog od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude. Doktor je jedan od rijetkih heroja koji je preživio ratni pakao Vukovara.

Veliki broj jednako hrabrih i odlučnih vukovarskih ratnika poginuo je za vrijeme obrane grada Vukovara  a manji broj preživjelih pogubila je JNA i razne srpske postrojbe na Ovčari, Veleprometu i drugim lokacijama, nakon pada grada. Doktor s dijelom svojih suboraca u rizičnom proboju iz grada. Mnogi su, nažalost, na tom putu nastradali.

Ivan Anđelić – Doktor svoje korijene vuče iz Rame, pa je vođen željom da sudjeluje u njenoj obrani, nakon pada Vukovara, došao pomoći svojim velikim ratnim iskustvom. Nakon dolaska, postaje zapovjednik obrane Rame i ustrojava brigadu Rama. Sa svojim suborcima iz Vukovara neumorno prenosi ratna znanja i iskustva na vojnike.

Polovicom lipnja 1992. godine sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu, gdje operiran, a nakon toga se liječio dulje vrijeme. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu, nastavio je karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a

Nakon projekcije i dugog, gromoglasnog pljeska koji je prelazio u ovacije, Ivan Anđelić – Doktor obratio se publici i održao izuzetno dirljiv govor o svojim suborcima.

Premijeru ovog dugoiščekivanog dokumentarca nisu propustili brojni ugledni gosti, iz političkog i kulturnog života, između ostalog ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, vukovarsko-srijemski županBožo Galić, saborski zastupnici Tomislav Panenić, Stevo Culej, Željko Glasnović, generali Hrvatske vojske Ante Roso, Miljenko Filipović,  državni tajnik te pomoćnik ministra u Ministarstvu obrane  tomislav Ivić i Zoran Piličić, zamjenik župana Željko Cirba, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo, predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog centra Domovinskog rata Ante Nazor, ravnatelj Javne ustanove Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru Zoran Šangut, brigadiri hrvatske vojske Drago Horvat i Mirko Marinković, nogometni trener Miroslav Ćiro Blažević, voditeljica Ljiljana Vinković, pjevač Željko Bebek, glumac Slaven Knezović, hrvatski redatelj Branko Ištvančić,  a nazočili su i brojni gledatelji, protagonisti ovoga filma, kao i obitelj Anđelić.

Nakon uspješno održane premijere za koju je vladao ogroman interes, i mnogih upita ljudi, producent filma Antun Ivanković najavio je kino-distribuciju filma diljem Hrvatske i dijaspore, te naglasio kako je ovaj film rađen u minimalnim produkcijskim uvjetima, pod  redateljskom palicom Silvija Mirošničenka

Film je rađen u produkciji  Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Udruge dr. Ante Starčević – Tovarnik.

Film su sufinancirali: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.