Danas je u Glini održan završni sastanak vezano za donaciju rasplodnih nazimica poljoprivrednim gospodarstvima koja su stradala u potresu, te su u sklopu sastanka posjećene dvije farme. Sastanku su nazočili predstavnici Gline predvođeni gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, te ispred Vukovarsko-srijemske županije pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.

Do sada je u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemska županije nekoliko puta organizirana donacija stradalim poljoprivrednicima, te je donirano više od 100 tona žitarica za stočnu hranu (poljoprivredna gospodarstva iz Cvelferije 5. i 21. siječnja, tvrtka Cezareja i njeni kooperanti 9. veljače i poljoprivredna gospodarstva Otoka 4. ožujka).

Temeljem učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije i na temelju zamolbe grada Gline, koji da podsjetimo u svom sastavu ima 69 sela, uspješno je dogovorena dodjela prve skupine svinja namijenjenih rasplodu na malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Prva donacija predviđena je u subotu 20. ožujka, kada će na poljoprivredno gospodarstvo Lamza u selu Svračica biti donirano 45 nazimica i dva nerasta. Naime, cilj je da farma obitelji Lamza bude mjesto gdje će sve svinje biti hranjene, pripuštene prirodnoj oplodnji, označene i nakon potvrđene suprasnosti dodijeljene nekom od poljoprivrednih gospodarstva kako bi se omogućio tov podmlatka na tim gospodarstvima.

Druga donacija biti će upriličena po izgradnji nove male farme na mjestu stare koja je srušena,  a služiti će za uzgoj umatičenih rasplodnih, dakle uzgojno valjanih svinja, pasmina landras i jorkšir. Donacijom 20 suprasnih nazimica, i to dva puta po 10 komada, poljoprivrednom gospodarstvu Bradarić iz Novog Sela Glinskoga, osigurati će se učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 svinja za tov.

Na sastanku je također razmatrana mogućnost projektiranja i izgradnje malih tipskih farmi, te je tom prilikom gradonačelnik Kostanjević istaknuo svoju ambiciju, kao i ambiciju svojih sugrađana da na taj način „uzvrate udarac potresu“, odnosno istaknuo je cilj kojim žele obnoviti seljačka gospodarstava i izgraditi male objekte koristeći sredstva iz EU fondova.