Dodjelom nagrada i priznanja završen je jubilarni 30. Festival glumca. Grad Ilok bio je ovogodišnji domaćin, u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije odigrano je 15 predstava, a prepuna kazališta još su jednom pokazala koliko Slavonke i Slavonci vole Festival glumca.

„Apsolutno možemo biti zadovoljni kako je Festival prošao jer u organizacijskom smislu napravio je još jedan korak naprijed. Ono što me posebno veseli je da je na ovom Festivalu glumca šansu dobio velik broj mladih kolega koji su pokazali da mogu i da je, što se tiče glumaca, budućnost hrvatskog glumišta svijetla, a na nama je da on svake godine bude jači, bolji i veći“, rekao je predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ivica Pucar, a s njegovim se riječima složio predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo. „Rekao bih da kvaliteta Festivala apsolutno raste. Od festivala monodrame i jako malih kazališnih formi narasli smo u svakom smislu i došli do titule našeg najvećeg festivala. Pretvorio se u nešto prestižno, mjesto gdje glumci obožavaju doći. Prepoznati smo na ulici, u restoranima, kafićima i osjećam da stanovnici županije žive s nama“, kazao je dodavši kako ulazimo u četvrto desetljeće Festivala te mu poželio dug život.

Dodijeljeno je deset nagrada i dva priznanja. Nagradu „Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini dobio je ansambl predstave „Mala zabava“, autora Vanje Jovanovića i Petre Pleše, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba. Za svoju ulogu u istoj predstavi, za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina nagradom „Ivo Fici“ nagrađen je Luka Knez. U istoj kategoriji, ali konkurenciji dama, najboljom je proglašena Lucija Dujmović kojoj je uručena nagrada „Nada Subotić“.

Mlada glumica Zdenka Šustić pokazala se kao izvrstan izdanak osječke akademije i njenog nastojanja profesionaliziranja lutkarstva u akademskom smislu. Njena iznimna animacija, a i gluma pokazali su da nam je i hrvatsko lutkarstvo na visokoj razini – pojasnio je ocjenjivački sud dodijelivši nagradu „Nevenka Filipović“ mladoj glumici za ulogu Vještice u predstavi „Ivica i Marica“. „Kao mladoj osobi koja tek kreće na svoj put u statusu „samostalca“, ova mi nagrada apsolutno znači. Mislim da je u našu korist presudilo to što sam imala fantastične kolege koji su radili sa mnom i što smo zaista pokušali na suvremen način napraviti jednu tradicionalnu predstavu“, istaknula je Zdenka Šustić.

Nagrade imena glumačkog velikana i prvog domaćina Festivala, Fabijana Šovagovića, otišle su u ruke najboljim glumcima i glumicama – Ivanu Simonu za ulogu u predstavi „Mala zabava“, Davoru Jurešku za ulogu učitelja Škunce u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, Oliveri Baljak za ulogu Bele u predstavi „Otočka terca“ te Arijani Čulini za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“. „Prvo bih se zahvalila stručnom ocjenjivačkom sudu na ovoj nagradi. Mislim da su to neke nijanse zašto sam je ja dobila, a ne možda netko drugi u mojoj predstavi jer smatram da je zaista dobra. Ove je godine predstava 55 kvadrata proglašena najboljom predstavom u Hrvatskoj. Zahvaljujem se cijelom mom timu i drago mi je da sam nagradu dobila baš ovdje jer godinama dolazimo i ovo je za nas jedan vrlo značajan festival“, rekla je nagrađena glumica Arijana Čulina.

Za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu nagrada „Ivo Gregurević“ dodijeljena je Zlatku Vitezu, a za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti nagradom „Zvonimir Torjanac“ nagrađen je Himzo Nuhanović.

Posebno priznanje za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala dobio je Željko Sladetić, dok je drugo posebno priznanje uručeno tvrtki Iločki podrumi d.d., vjernom partneru Festivala. 

Festival je nakon ovogodišnje svečanosti zatvaranja i službeno ušao u svoje četvrto desetljeće, uz želju svih prisutnih da se ova tradicija nastavi barem još nekoliko puta toliko.  „Smatram da Festival glumca uistinu svake godine raste i sve je više dobrih predstava i glumaca. Zahvalio bih se ocjenjivačkom sudu, organizatorima i domaćinima ovogodišnjeg Festivala. Trideset godina nije malo, ogromna je to tradicija. Želim svima nama da se Festival nastavi razvijati, iako moram naglasiti da je ovo što smo dosad postigli iznad svih očekivanja. Jedan poseban naboj i ljubav prisutni su tijekom trajanja Festivala i nadam se da će to potrajati još jako dugo“, zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić najavivši kako će se 31. Festival glumca održati u gradu Otoku.

Podsjetimo, izbornik 30. Festivala glumca bio je glumac Zijad Gračić, po prvi puta ulogu domaćina imala su dva glumca – supružnici Anja Šovagović Despot i Dragan Despot dok je o najboljim predstavama odlučivao ocjenjivački sud u sastavu Mirela Brekalo PopovićMaro Martinović i Miroslav Čabraja.