U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci završio je 7. Filmski festival glumca, festival suvremenog hrvatskog filma. Domaća publika uživala je tijekom proteklih osam festivalskih dana u najnovijoj hrvatskoj produkciji i koprodukciji, igranoj i animiranoj. Veliki broj posjetitelja gledao je filmove na ovom festivalu suvremenog hrvatskog filma, koji se iz godine u godine čini sve ozbiljnijim kandidatom za jednog od najznačajnijih ove vrste u državi.
Stručni žiri, kojega su prema izboru HDFD-a činili glumica Ana Maras Harmander, glumica Marina Kostelac i redatelj Petar Orešković imao je zadatak odabrati najuspjelije glumačke izvedbe. Nagrađeni su sljedeći: Zlatni Orion za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Tihana Lazović za ulogu Tine u filmu “Samo kad se smijem” (Maxima Film) Vanje Juranić. Zlatni Orion za najbolju glavnu mušku ulogu osvojio je Goran Marković za ulogu Damira u izvrsnoj obiteljskoj drami “Sigurno mjesto” (Pipser) Juraja Lerotića.
Srebrni Orion na najbolju žensku sporednu ulogu odlazi Juditi Franković Brdar za ulogu Pulinine majke u izuzetno dragom filmu za “mlađe” – “Dnevnik Pauline P.” (Jaka produkcija) Nevena Hitreca. Srebrni Orion za najbolju sporednu mušku ulogu prema mišljenju žirija ove je godine odnio Slavko Sobin za ulogu okrutnog Frane Lovrića u filmu “Samo kad se smijem” (Maxima Film) redateljice Vanje Juranić. Svi dobitnici su se javili i zahvalili video linkom, putem kojeg su opravdali svoj nedolazak po nagrade zbog spriječenosti uvjetovanih različitim obvezama.

O najboljem filmu odlučio je ocjenjivački sud koji su činili mnogobrojni vinkovački gimnazijalci (ove godine njih čak dvadeset i dvoje), tj. žiri, koji su uz svoje stručno obrazloženje najboljim filmom proglasili dramu Samo kad se smijem (Maxima Film), te mu dodijelili sad već tradicionalnu nagradu, “Priznanje mladih grada Vinkovaca”.
Festival je organizirala Umjetnička organizacija Asser Savus iz Vinkovaca uz veliku pomoć i podršku Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD), Vukovarsko-srijemske županije i vinkovačke knjižnice, a pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i HAVC-a. Dodjeli nagrada i zatvaranju 7. Filmskog festivala glumca prisustvovao je i zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Viktor Lukačević.