Svečana dodjela nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ održana je danas u Zagrebu u hotelu Academia. Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma. Ideja vodilja u realizaciji projekta je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima Hrvatske. „U projekt su uključeni poduzetnici, obrtnici, OPG-i, zadruge, udruge iz cijele Hrvatske kao i jedinice područne i lokalne samouprave. Vrijeme je da zajedno radimo još više te brinemo o našim ruralnim krajevima. Znamo da je 92 posto Hrvatske ruralno, stoga to područje zaslužuje našu posebnu pažnju, bolju promociju, prijateljstvo i suradnju, jer turizam je emocija, priča i poruka o identitetu, a identitet je skup različitosti. Svi koji su sudjelovali u natječaju uistinu su najbolji. Sve smo obišli, prošli preko deset tisuća kilometara ovu jesen, a vjerujem da ćemo se opet družiti na proljeće i iduće godine“, istaknula je mr. sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Kluba članova Selo“, inicijatora i organizatora projekta.

Dodjela nagrade vrhunac je akcije ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Nakon nekoliko mjeseci obilaska svih prijavljenih na natječaj, predsjednik ocjenjivačke komisije dr. sc. Eduard Kušen i njezini članovi: Dubravka Davidović, Duška Gregurek, mr. sc. Dijana Katica, dr. sc. Andrea Pešutić, Robert Baćac i Stjepan Cukor, nisu imali nimalo lagan zadatak. Početkom mjeseca između 150 prijava pristiglih na Natječaj, odlučivali su o najboljima, koji su pobijedili s tijesnom bodovnom razlikom, što samo svjedoči o činjenici da Hrvatska ima veliki potencijal u ruralnom turizmu od Srijema do Konavala. Najboljima su uručene zlatne, srebrne, brončane povelje i posebna priznanja u sedam kategorija: turistička seljačka gospodarstva, poduzetnici u ruralnom turizmu, ruralno-turistički projekti, ruralno-turističke manifestacije, tradicijska ruralna gastronomija, vinski turizam i hrvatski otočni proizvod.

Dobitnici nagrada iz Vukovarsko-srijemske županije su:

Šokačko sijelo, Grad Županja, zlatna povelja u kategoriji  – ruralno turističke manifestacije. Šokačko sijelo najstarija je i najveća manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja. Već 49 godina kroz vješto izvježbane koreografije, u brojnim nastupima kulturno-umjetničkih društava, prikazuju se običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije. Nagradu je preuzela Terezija Nemetz, predsjednica Izvršnog odbora Šokačkog sijela.

Ruralna kuća za odmor u seljačkom domaćinstvu „Snašini kućari”, Gradište, brončana povelja u kategoriji  – turistička seljačka gospodarstva. „Snašini kućari“ nalaze se u Gradištu. Stara obiteljska kuća,  jedna od najstarijih u selu, opremljena je autentičnim namještajem i raznim uporabnim predmetima starim i više od 150 godina; u starinsko uređenoj suvenirnici nalaze se brojne rukotvorine, zlatovezi, šarane tikvice, dva uređena kućara – dvokrevetne sobe za smještaj gostiju, domaći proizvodi poput pekmeza, ajvara, svih vrsta zimnica. Nagradu je preuzela Marica Jovanovac.

Centar za promatranje ptica, Općina Nijemci, brončana povelja u kategoriji  – ruralno turistički projekti. Područje općine Nijemci obiluje šumama, rijekama, poljima, pašnjacima i netaknutim dijelovima prirode, stoga se tu mogu vidjeti u različitim godišnjim dobima preko sto različitih vrsta ptica. Tim povodom je osnovan specijaliziran Centar za promatranje ptica, u kojem se nalaze moderne predavaonice te prijevozna sredstva poput brodića s kojim možete zaploviti u vašu novu turističku avanturu u prirodi. Nagradu je preuzela Dušanka Mišćević, direktorica Turističke zajednice općine Nijemci.

Na svečanoj dodjeli nagrade sudjelovali su i predstavnici Vukovarsko-srijemske županije na čelu sa Viktorom Lukačevićem, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, te Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.