U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 16. sjednica aktualnoga saziva Županijske skupštine, a na opsežnom dnevnom redu našao se i izbor članova te zamjenika članova Savjeta mladih Vukovarsko – srijemske županije. Sukladno zakonskim propisima, vijećnici su, od 24 pristigle kandidature, izabrali 15 članova. Nakon glasovanja, župan Damir Dekanić im je zaželio puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.

Veliko zanimanje vijećnika izazvao je prijedlog Strategije razvoja sporta u Vukovarsko – srijemskoj županiji od 2022. do 2028. godine koju je obrazložio resorni pročelnik Mario Meštrović. Strategija predstavlja prvi takav dokument na području županije, s ciljem povezivanja sporta s turizmom i enogastronomskom ponudom ovog područja. Osim toga, predstavljen je i obrazložen Program demografskih mjera Vukovarsko – srijemske županije za tekuću godinu koji sadrži konkretne mjere s ciljem poboljšanja iznimno složene demografske slike ovoga kraja.

„Demografske mjere, posebice one koje se odnose na sufinanciranje obitelji s četvero i više maloljetne djece, kupnju prve nekretnine, prijevoza učenika te školske prehrane itekako su dobro prihvaćene. Tako pokušavamo potaknuti demografsku obnovu jer pad stanovništva koji smo doživjeli nije lako zaustaviti“, prokomentirao je mjere vukovarsko – srijemski župan Damir Dekanić dodavši kako osim izravnih, postoje i neizravne demografske mjere koje se odnose na poticanje jedinica lokalne samouprave na kandidiranje na fondove vezane uz izgradnju vrtića, kao i njihovo sufinanciranje, ali i izgradnju športskih školskih dvorana – svega onoga što će mladog čovjeka zadržati u našoj županiji.

Osim toga, vijećnici su usvojili i Program javnih potreba iz područja zdravstva, prijedlog odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija za zdravstvene ustanove, Program javnih potreba u socijalnoj skrbi Vukovarsko-srijemske županije te Odluku o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje domova za starije i nemoćne osobe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, sve za 2023. godinu.

Uz to, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Magdalena Parat obrazložila je Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o davanju na upravljanje Sustav javnog navodnjavanja Blata-Cerna i SJN Sopot, EKO-SUSTAVU d. o. o. za energetsku učinkovitost. Kako je istaknuto, radi se o odluci tehničke naravi, obzirom da su nadležna tijela Republike Hrvatske dala mišljenje kako bi se upravljanje navodnjavanjem trebalo vratiti u domenu Županije.

Također, usvojena je i Analiza stanja sustava civilne zaštite u Vukovarsko – srijemskoj županiji u protekloj godini te Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Vukovarsko – srijemske županije za tekuću godinu, s financijskim učincima za trogodišnje razdoblje.