U sklopu Europskog tjedna regija župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, sudjelovao je u Bruxellesu na sastanku slavonskih župana sa potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju i demografiju, Dubravkom Šuicom.

Na sastanku se govorilo o aktualnoj demografskoj situaciji te trendovima iseljavanja i starenja stanovništva koji su jedan od gorućih problema u većini europskih zemalja, kao i o mogućim rješenjima koja bi mogla pomoći da se ti negativni pokazatelji zaustave.

Potpredsjednica je pojasnila kako je EK prepoznala veličinu i kompleksnost ovog problema te aktivno donosi nove regulative i preporuke koje bi zemljama članicama mogle pomoći da zaustave negativne trendove, kao i o sredstvima koja im stoje na raspolaganju kroz EU fondove.

Pojasnila je i da zaokret loših demografskih trendova ne ovisi samo o socijalnim i pronatalitetnim mjerama već je nužno kroz projekte stvoriti uvjete za ostanak mladih u svojim sredinama pri čemu veliku pažnju treba posvetiti digitalizaciji i modernizaciji ruralnih sredina kako bi se stvorili uvjeti kakve mlade obitelji danas žele.

Župan Dekanić na sastanku je istaknuo kako bi kroz europske politike još veću pažnju trebalo posvetiti obiteljima koje su, ako su zdrave i stabilne, nositelji cjelokupnog razvoja društva.

Pojasnio je i kako smatra da mladi ljudi žele ostati u svojim sredinama, no za to im treba stvoriti uvjete – od dobro plaćenih poslova i mogućnosti školovanja do planske izgradnje modernih naselja koja mogu osigurati „moderne“ uvjete života i u malim sredinama.

Naglasak je stavio i na činjenicu da, kada je u pitanju korištenje EU fondova, male sredine nemaju dovoljan fiskalni kapacitet za provođenje velikih projekata te poručio kako bi aktivno trebalo raditi na rješavanju tog problema.

Dodao je i kako smatra da je, uz provođenje projekata kroz EU fondove, ključ demografske obnove slavonskih županija promjena  porezne politike koja bi omogućila dolazak i ostanak mladim obiteljima na područjima koja bilježe najveći odljev stanovnika.