U sklopu Europskog tjedna regija župan Vukovarsko – srijemske županije, Damir Dekanić nazočio je danas sastanku župana s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.  Tom prigodom je skrenuo pozornost zastupnicima na teme koje su našoj županiji prioritet, a prvenstveno su to demografija, energetika, šumarstvo i poljoprivreda.

-Često smo nezadovoljni što liječimo posljedice, a bio bih puno sretniji da ih zapravo preveniramo te smatram da nam vi kao zastupnici u tome možete pomoći – istaknuo je župan Dekanić.

Naime, smatra međusobna komunikacija na relaciji Bruxelles -županije  trebala bi biti intenzivnija. U Vukovarsko- srijemskoj županiji dominantna je tema demografija zbog velikog odlijeva stanovnika s toga područja, a ukoliko se nastave demografski takvi trendovi vrlo skoro nećemo imati o kome brinuti – ne samo u Vukovarsko -srijemskoj županiji nego i u cijeloj Slavoniji – upozorio je.

Usto, ono što je prioritet je bolje i učinkovitije iskorištavanje energetskih, kao i resursa na području šumarstva i poljoprivrede.

-Želimo to pospješiti i tražimo pomoć te smo spremni na suradnju, ali i otvoreni za sve svježe, nove ideje kao i sve informacije koje EU parlamentarci imaju kako bi se Slavonija othrvala odlasku mladih – naglasio je Dekanić i ponovio kako se u budućnosti nada puno intenzivnijoj i konkretnijoj suradnji.

Hrvatski europarlamentarci smatraju da međusobna suradnja ide u dobrom smjeru kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini.

-Riječ je o cijelom nizu projekata sa područja energetike, sigurnosti, digitalizacije, no ono što je potrebno je brzina reakcije -smatra Karlo Ressler zastupnik u Europskom Parlamentu.

Naime, kaže, tempo je taj koji će se mjeriti i po čemu će se procjenjivati uspješnost Hrvatske kako u EU tako i generalno, posebice kada je riječ o digitalnoj i zelenoj transformaciji koja nas čeka u budućem razdoblju.

-Svih pet slavonskih županija uistinu imaju odlične potencijale kako za digitalnu transformaciju, s cijelim nizom dobrih, pozitivnih primjera kao i za zelenu transformaciju – istaknuo je.

Pojasnio je i kako razumije da kada je zelena transformacija u pitanju turizam u Slavoniji ne može biti kao onaj na Jadranu, ali da može biti uspješna komplementarna grana.

-Za poljoprivredu i u tom smislu zelenu tranziciju,  osigurano je oko 9 milijardi eura, koje doduše nisu sve namijenjene Hrvatskoj nego za sve države članice koje kasne u tranziciji, ključna je brzina jer će postojati jaka konkurencija među onima koji žele europska sredstva – poručio je Ressler.

Dodao je i kako se očekuje da Hrvatska od siječnja slijedeće godine postane članica Schengena i da više granične kontrole ne postoje na kopnenim prijelazima, dok se za avio prijevoz taj datum pomiče na prvo proljetno mijenjanje vremena jer se tako reguliraju gate-ovi na aerodromima.

Inače na sastanku s županima su sudjelovali svi hrvatski europarlamentarci osim Mislava Kolakušića i Ivana Vilibora Sinčića, dok se slavonskim županima na sastanku pridružio i župan Dubrovačko -neretvanske županije Nikola Dobroslavić.