Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija održana je u Zagrebu, a za predsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je brodsko-posavski župan Danijel Marušić. Osvrćući se na ciljeve svog drugog mandata, Marušić je istaknuo važnost međužupanijske suradnje, ali i nastavak suradnje s Vladom Republike Hrvatske. „S više od 60 članova u eksternim radnim skupinama, sedamdesetak mišljenja godišnje na zakone, dvadesetak internih radnih skupina, Hrvatska zajednica županija promiče interese regionalne samouprave na nacionalnoj, ali i europskoj razini. Već šest godina u tome imamo podršku Vlade Republike Hrvatske“, rekao je Marušić.

Na izbornoj sjednici sudjelovao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Vlade i ministri Oleg Butković i Branko Bačić te ministar Šime Erlić. „Fiskalna decentralizacija uvelike je pomogla razvoju županija, a posljednjim krugom porezne reforme intencija Vlade bila je i dodavanje aspekta lokalne fiskalne autonomije. Povjeravanjem poslova ureda državne uprave županijama napravljen je korak i u funkcionalnoj decentralizaciji, a slijedi decentralizacija raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske kojom se županijama i velikim gradovima daju ovlasti upravljanja dijelom nekretnina na njihovu području“, istaknuo je premijer.

Na mjesto potpredsjednika Hrvatske zajednice županija ponovno je izabran koprivničko-križevački župan Darko Koren. „Želja nam je da kroz fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju za koju se zalažemo od osnutka, vidimo promjene koje zagovaramo. Hrvatska zajednica županija je organizacija koja nedvosmisleno artikulira izazove vezane uz lokalnu i regionalnu samoupravu“, pojasnio je Koren istaknuvši kako se unutar Zajednice djeluje sinkronizirano bez obzira na političke različitosti.

U ime Vukovarsko-srijemske županije sjednici su prisustvovali župan Damir Dekanić, zamjenik župana Franjo Orešković i predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković