Dana 29. travnja 2016. navršava se 155 godina otkako je Hrvatski sabor, na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, osnovao Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, najvišu hrvatsku znanstvenu, kulturnu i umjetničku instituciju, koja u ove proljetne dane ponovo otvara svoja vrata građanima u više od 30 znanstvenih i umjetničkih jedinica u mnogim gradovima diljem Hrvatske, među kojima su Vukovar i Vinkovci.

Jučer i danas u Zavodu za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU u Vukovaru održana je prezentacija o radu i djelovanju Zavoda, prikazivanje dokumentarnog filma „Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti“, kao i predstavljanje knjižnog fonda HAZU-a i samostana Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru o povijesti filozofije, te predavanje dr. sc. Brankice Ban na temu „Josip Juraj Strossmayer i glazba“.

Dani otvorenih vrata u Centru za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima započeli su 12. travnja otvorenjem izložbe akademiku Dušanu Klepcu u povodu 10. obljetnice smrti, te predavanjem upraviteljice prof. dr. sc. Anice Bilić kojima su portretirali tog barda hrvatskoga šumarstva, svjetski poznatog i priznatog šumarskog znanstvenika te voditelja vinkovačkog Centra tijekom 27 godina. (1977. – 2004.). Nakon toga uslijedilo je predstavljanje dviju knjiga objavljenih 2015. Mr. sp. Željko Mayer i dr. sc. Anica Bilić predstavili su Zbornik radova Proizvodnja hrane i šumarstvo – temelj razvoja istočne Hrvatske. Darko Posarić, dipl. ing., predstavio je spomen-knjigu S. Matića i A. Bilić Živi znanstveni kapital, nastalu u povodu obljetnice Centra za znanstveni rad u Vinkovcima, a na tragu Živih kapitala Josipa Kozarca.

Manifestaciji je nazočio Viktor Lukačević, v.d. pročelnik Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Dani otvorenih vrata HAZU postali su tradicionalna manifestacija kojom Akademija na poseban način pokazuje svome narodu da je one njegova akademija, otvorena javnosti i okrenuta budućnosti, usmjerena na rješavanje aktualnih društvenih pitanja radi izgradnje bolje i naprednije Hrvatske.