Dani europske baštine u Hrvatskoj 2016. obilježavaju se tijekom rujna i listopada. Obilježavanje Dana europske baštine inicijativa je koja putem kulturno povijesnih vrijednosti kao zajedničkog kulturnog naslijeđa europskog kontinenta od davne 1985. godine širi znanje i svijest, kako o vlastitom kulturnom naslijeđu, tako i o vrijednostima drugih kultura, mogućim interakcijama, međusobnoj toleranciji i poštovanju. Ove godine u brojnim naseljima diljem Hrvatske organizirane su izložbe, radionice, predavanja, prezentacije i drugi sadržaji koji su posvećeni promidžbi i obnovi kulturne baštine te važnosti uključenja zajednice kao jednog od ključnih partnera u očuvanju baštine.

Program Dana europske baštine, na temu Baština i zajednica održan je i u Gradskom muzeju Vukovar, a organizatori programa su Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Vukovaru i Gradski muzej Vukovar. Tijekom cijeloga dana posjetitelji su mogli razgledati stalni muzejski postav.

Zdenka Predrijevac, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Vukovaru održala je predavanje Dani europske baštine. 

Gradski muzej Vukovar dobitnik je nagrade Silletto 2016. godine koju dodjeljuje Europski muzejski forum za poseban doprinos uključivanja zajednice u svoj rad. Ovu nagradu Muzej je dobio između 49 muzeja iz 24 europske zemlje koliko ih je bilo u konkurenciji za Muzej Europe 2016. godine, istaknula je Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Prezentaciju o aktivnostima i manifestacijama kao i radionicama posvećenih djeci i mladima od vremena povratka 1998. godine do završetka obnove i stvaranja stalnog postava održala jeIvana Nadovski, muzejski pedagog Gradskog muzeja Vukovar.

Na temu “Metamorfoze Dvorca Eltz” o procesu obnove Muzeja i konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na obnovi svečanih dvorana, kao i namjeni pojedinih prostora dvorca Eltz kroz stoljeća izlagali su konzervator restaurator Ana Pavešković Burazer i kustos povijesne zbirke Toni Roca.

Danima europske baštine u Vukovaru prisustvovao je Viktor Lukačević, v.d. pročelnika Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.

Prezentirani primjeri dobre prakse očuvanja tradicijskih znanja i umijeća kao i projekata obnovljenih nepokretnih kulturnih dobara hrvatski su doprinos zajedničkoj temi Baština i zajednice, koju je prihvatila većina zemalja Vijeća Europe ističući važnost sinergije između naslijeđa i aktera te njihov doprinos u oblikovanju zajedničke budućnosti.