Proizvođači zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda i onih proizvoda koji su u nekoj od faza zaštite obilježili su svoj 1. Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda izložbom proizvoda na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Svoju prvu registriranu i zaštićenu oznaku iz sustava kvalitete poljoprivrednih i  prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska ostvarila je 14.travnja prošle godine, kada je na razini Europske unije registriran i zaštićen naziv „Krčki pršut“ oznakom zemljopisnog podrijetla. Kako bi taj datum bio trajno obilježen, Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, a  na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, donio odluku da se 14. travnja proglasi Danom zaštićenih hrvatskih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima je pružilo logističku potporu, a izložba je organizirana s ciljem odavanja priznanja proizvođačima za njihov uloženi napor u zaštiti naziva proizvoda i podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda.

Na izložbi je predstavljeno 30 hrvatskih autohtonih proizvoda čiji su nazivi zaštićeni i registrirani na razini Europske unije kao zaštićene oznake izvornosti i zaštićene  oznake zemljopisnog podrijetla ,proizvodi koji su u postupku zaštite te koji se tek planiraju zaštiti odnosno za koje Udruge proizvođača pripremaju dokumentaciju za postupak zaštite.

Od srpnja 2013. godine, kada je Republika Hrvatska postala punopravna članica na razini Europske unije registrirano je i zaštićeno deset naziva proizvoda (oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla): „Krčki pršut“, „Neretvanska mandarina“,Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres“,“Ogulinski kiseli kupus“,Baranjski kulen“,“Lički krumpir“,“Istarski pršut“,“Drniški pršut“,“Dalmatinski pršut“, i „Poljički soparnik“. Još osam proizvoda je u postupku registracije na razini Europske unije:“Varaždinsko zelje“,“Slavonski kulen/Slavonski kulin“,“Zagorski puran“,“Krčko maslinovo ulje“,“Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje“,“Paška janjetina“,“Šoltansko maslinovo ulje“ i „Korčulansko maslinovo ulje“. Četiri proizvoda su u postupku zaštite na nacionalnoj razni: „Slavonsk imed“,“Paška sol“,“Međimursko meso z tiblice“ i „Lička janjetina“. Također, u pripremi je dokumentacija za zaštitu još deset novih proizvoda: „Creska janjetina“, „Meso crne slavonske svinje“, „Malostonska kamenica“, „Dalmatinska panceta“,“Dalmatinska pečenica“, „Slavonska kobasica“,“Goranski medun“, „Istarski med“,“Zagorski mlinci“,“Brački varenik“, i „Lička janjetina“.

Izložbi je  ispred Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj nazočila Ljubica Klobučić Grgas .