Svečanom sjednicom Županijske skupštine u Areni Varaždin, na kojoj je prisustvovao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i brojni drugi uzvanici, Varaždinska županija proslavila je 30 godina od ponovne uspostave te Dan Županije i blagdan svoje zaštitnice Male Gospe. „Danas slavimo bogatu i slavnu prošlost, povijesnu i kulturnu baštinu, s pogledom na sadašnjost i budućnost. Kvalitetan obrazovni i zdravstveni sustav, dobra industrijska i obrtnička proizvodnja, radišnost i kvaliteta ovdašnjih ljudi daju nam za pravo, ali i obvezu dizati ljestvicu daljnjeg rasta i razvoja Varaždinske županije na još višu razinu. Svima čestitam Dan Varaždinske županije!“, rekao je predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić.

Župan Anđelko Stričak podsjetio je da se Varaždinska županija prvi put spominje 1181. godine te je najstarija županija u Hrvatskoj. „Marljivost, kreativnost i inovativnost oduvijek su bile odlike naše županije, a solidarnost, požrtvovnost i hrabrost vrijednosti koje posebno krase naše žitelje. U Varaždinskoj županiji nikada nije bilo toliko investicija u obrazovanju, zdravstvu, komunalnoj infrastrukturi, zaštiti okoliša, gospodarstvu, turizmu i poduzetništvu kao danas. Investicije se mjere u stotinama milijuna eura, a sve zahvaljujući vertikali od lokalne razine, od vas koji predlažete, preko Županije do Vlade RH. Budućnost su digitalizacija i umjetna inteligencija, izazovi održiv razvoj i zaštita okoliša te migracije. Na području županije trenutno živi više od 5.000 stranih radnika i svi moramo raditi na njihovoj integraciji“, istaknuo je Stričak te pozdravio radnike iz Nepala, Rabina Gartija Magara i Sushila Kumara Shrestu koji su prisustvovali svečanoj sjednici.

Na svim postignućima je domaćinima, županu Stričaku, njegovoj zamjenici Silviji Zagorec i predsjedniku Skupštine Križaniću čestitao premijer Plenković. „Posebno mi je drago da i Vlada RH sudjeluje u vašim uspjesima. Danas otvoreni Nacionalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama jedinstven je u sustavu hrvatskog zdravstva. On je simboličan i amblematičan za našu suradnju u zadnjih nekoliko godina, jer smo uvijek tražili rješenja koja će ići u prilog prioritetima Varaždinske županije. Drago mi je i što smo u proteklih nekoliko godina zajedno ulagali u infrastrukturu, ne samo u zdravstvo, nego i u obrazovanje. Ovo je županija u kojoj je razvijeno malo i srednje poduzetništvo, u kojoj su prisutna velika i značajna ulaganja i domaćih i stranih kompanija s izrazito rastućom prisutnošću stranih radnika. Sve to upućuje da smo u vremenu velikog zamaha, velikog investicijskog, infrastrukturnog ciklusa ulaganja, kakvog dugo nismo imali i to diljem Hrvatske, kazao je premijer Plenković.

Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Varaždinske županije za 2023. godinu. Nagrada za životno djelo uručena je specijalistu opće kirurgije te užem specijalistu iz digestivne kirurgije prim. dr. sc. Ranku Stareu, Nagrada za doprinos ugledu i promociji Varaždinske županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Atletskom klubu Sloboda, kapetanu-izborniku hrvatske reprezentacije osoba s invaliditetom u lovu ribe udicom na plovak Draženu Filipoviću i DVD-u Novi Marof koji obilježava 100. godišnjicu djelovanja, dok su dobitnici Nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić i Prva gimnazija Varaždin. Nagrada je uručena najmaturantu Varaždinske županije u školskoj godini 2022./2023. Emanuelu Tukaču. Priznanja župana primili su pak prof. dr. sc. Nina Begičević ReđepZlatko PehardaTomo RešetarDomagoj Sever, OPG Pocedulić i Ivica Kolarić.