Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada.

Cilj je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija, te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju.

Taj se dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, a proglasio ga je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

U Vinkovcima je u povodu Svjetskog dana učitelja organizirano druženje s ravnateljima svih osnovnih i srednjih škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovaj posao mnogi će reći, ne mogu raditi svi. I učitelji kažu da svoj posao, prvenstveno vole, pa onda tek rade. Na neformalnom druženju razgovaralo se o prednostima i nedostacima ovoga posla, ali i trenutnim problemima koji ih muče.

“Djeca su iskrena i poštena i to je ljepota ovoga posla. Drugi dio je odnos, odnosno konflikt između škole i roditelja i to je siva strana našega poziva” – kazala je ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića, Lidija Miletić. Očito je da današnja problematika prosvjetnih djelatnika nije samo ministarstvo obrazovanja, manji broj učenika u školama, papirologija i sati pripreme za jedan školski sat, ona su čini se vrlo kompleksna.

No, kako bi im zahvalio na svemu što čine za djecu, ali i za obrazovanije okruženje,  vukovarsko-srijemski župan Božo Galić organizirao je tradicionalno druženje povodom Svjetskog dana učitelja. Tom prigodom je ustvrdio kako je riječ o odgovornom i vrlo teškom poslu te je istaknuo: „Obrazujemo djecu koja će trebati budućim gospodarstvenicima i cijeloj društvenoj zajednici“- rekao je župan Galić.

Čestitku svim učiteljima i nastavnicima uputila je i pročelnica UO za obrazovanje i šport, Jadranka Mustapić Karlić, a nazočio je i zamjenik župana Đorđe Ćurčić.

Ovom prilikom još jednom je podcrtano kako je iz županije sa svojim roditeljima iselilo djece koja mogu napuniti 70 razreda. Učitelji su okončali druženje, uz poruku roditeljima koju je sažela ravnateljica Miletić: “Nama je dobrobit djece na prvom mjestu, često se nalazimo u situaciji da ne možemo odgovoriti uvijek onome što su roditelji zamislili. Ali oni moraju biti svjesni da sa punom odgovornošću radimo svoj posao i da sve ono što se kaže je na dobrobit njihovog djeteta”.