Program pod nazivom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta” započeo je u krugu vukovarske bolnice, s prigodnim programom u kojem su nastupali klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj, glumac Darko Milas i branitelj Vukovara Branko Čulić – Vukovarac .

Nakon toga, formirana je kolona, koju su ove godine predvodili svi branitelji Vukovara, a u krug bolnice pristigli su sa gradskog stadiona. Prema nekim procjenama, više od sto tisuća ljudi sudjelovalo je u Koloni sjećanja do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, i na taj način obilježilo je 25.obljetnicu stradanja grada heroja. Pristigli su iz svih krajeva Hrvatske želeći odati počast, u molitvi i tišini, dostojanstveno i u miru, svim žrtvama grada heroja.

U koloni sudjelovao je i župan Božo Galić i predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar, sa zamjenicima župana, te župani hrvatskih županija: predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, brodsko-posavski Danijel Marušić, dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, sisačko-moslavački Ivo Žinić, ličko-senjski Milan Kolić, splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, požeško-slavonski Alojz Tomašević, primorsko-goranski Zlatko Komadina, karlovački Ivan Vučić, krapinsko-zagorski Željko Kolar, međimurski Matija Posavec, virovitičko-podravska obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, te predsjednici Županijskih skupština: dubrovačko-neratvanski Ivan Margaretić, brodsko-posavski Pero Ćosić, sisačko-moslavačka Ivanka Roksandić, virovitičko-podravski Josip Novogradec, splitsko-dalmatinski Petroslav Sapunar, kao i zamjenici župana hrvatskih županija.

Po dolasku, na Memorijalnom groblju u Vukovaru cijeli državni vrh: Predsjednica RH mr.sc. Kolinda Grabar – Kitarović, predsjednik Vlade RH mr.sc. Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, položio je vijence i zapalio svijeće za sve žrtve u Domovinskom ratu.

A potom je izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem te izaslanstvo Hrvatske zajednice županije predvođeno predsjednikom Zajednice i šibensko-kninskim županom Goranom Paukom položilo vijence i zapalilo svijeće na Spomen obilježju Memorijalnog groblja, u čast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima koji su dali svoje živote za obranu Domovine.

Svetoj misi za sve žrtve u Domovinskom ratu nazočili su predstavnici Katoličke crkve predvođeni kardinalom Josipom Bozanićem, koji je i predvodio misno slavlje.

Bitka za Vukovar u kojoj je poginulo i ubijeno 4.000 ljudi, službeno je započela  25. kolovoza, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na hrvatski grad Vukovar. Oko 1800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dragovoljaca iz cijele Hrvatske, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. a 2 dana poslije nad ranjenicima, medicinskom osoblju i civilima koji su odvedeni iz vukovarske bolnice dogodio se strašan masakr na farmi Ovčara.