Obilježena je tužna 31. obljetnica “Dana sjećanja” na poginule u Domovinskom ratu i okupaciju naselja Lipovac, Apševci i Podgrađe, u Općini Nijemci, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće kako bi se dostojanstveno odala počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, civilima i žrtvama velikosrpske agresije, koji su dali svoje živote braneći svoj dom, svoje selo, svoju obitelj.

Ovom prigodom, otkrivena su i spomen obilježja u tim naseljima, a koje su otkrili: u Lipovcu Ilija Džigumović, sin poginulog hrvatskog branitelja Mate Džigumovića, u Apševcima Stjepan Plavšić, sin poginulog hrvatskog branitelja Jakoba Plavšića te u Podgrađu Kata Čolaković, sestra poginulog hrvatskog branitelja Ivice Rimca.

Imena svih poginulih, stradalih i preminulih branitelja i civila su navedena na obilježavanju. Ova spomen obilježja ostaju u tim naseljima kao znak vječnog sjećanja i zahvale na onome najvrjednijem što su mogli dati – svoje živote.

„Ova tri sela su prije 31 godinu pretrpjela veliku tragediju i nepravdu. Oni su mjesecima zadržavali neprijatelja kako bi osigurali obranu Vukovara, ali i da pomognu pri konsolidaciji snaga u cijeloj Hrvatskoj. Mislim da će se morati u dogledno vrijeme procesuirati svi akteri ovih nemilih događaja, ali najbitnije je pronaći sve naše najdraže koji se i dalje vode nestalima”, naglasio je predsjednik Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije Dražen Milinković.

Obilježavanju tužne obljetnice i otkrivanju spomen obilježja priključio se i župan Damir Dekanić, te se obratio prigodnim riječima, prisjećajući se nemilih događaja u tim naseljima i stradalih mještana.